Su ürünleri yetiştiriciliği, 60 milyar tavuğa kıyasla her yıl küresel olarak yaklaşık 160 milyar balığın öldürülmesiyle, ancak balıkları hayatta acı çekmekten ve katliamdan koruyan çok daha az düzenlemeyle, dünyadaki en büyük yoğun çiftçilik biçimidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, balıkların acıyı insanlara benzer şekilde hissettiklerini, hatta acılarını azaltmak için kendi kendilerine ilaç kullandıklarını güçlü bir şekilde öne sürdü.
BALIKLARIN TÜKENMESİNE NEDEN OLDU
Balıklar acı çekiyorsa, vahşi ve çiftlik balıkları için düzenlenmemiş kesim uygulamaları da dahil olmak üzere ticari balıkçılık endüstrisinin mevcut refah standartlarıyla ilgili çok büyük etik çıkarımlar ve sorunlar vardır. Tropikal balık pazarında satılmak üzere vahşi doğadan yakalanan bir palyaço balığı etrafında dönen Pixar filmi Kayıp Balık Nemo'nun 2003 yılında gösterime girmesinin ardından, palyaço balığı satışları tavan yaptı. "Nemo etkisi" olarak adlandırılan, korumayla ilgili bir filmin vahşi doğada palyaço balıklarının tükenmesine yol açması, korumacılar tarafından hala konuşuluyor.
BAZILARI ET OLARAK SADECE BALIK ETİYLE BESLENİYOR
Hem hayvan refahı hem de et yiyen destekçilerin tepkisinden korktuğu için takma ad kullanmak isteyen Michigan'dan 60 yaşındaki Sue, 2000'lerin başından beri peskataryan (balık dışında et yemiyor) ve ailesinin çoğunluğu, hatta balıkçı oğlu bile vejeteryan. Hayvan refahına olan tutkusuna rağmen, Sue ağırlıklı olarak tadı sevdiği için, kocası balık yer ve bunun vejeteryan diyetine daha fazla çeşitlilik kattığına inandığı için balık yer.
"ACI ÇEKTİKLERİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"
Balıkların önemli bir şekilde acı hissettiğine inanıp inanmadığı sorulduğunda, "Bunu inceledim ve pek çok şey gibi düşünüyorum, kimsenin gerçekten bildiğini sanmıyorum. Şahsen onların bir şeyler hissettiklerini düşünüyorum ama ben bilmiyorum. Bunun bir memeliyle aynı türde bir acı olduğunu düşünmüyorum." dedi. Memelilerden farklı olarak balıkların yavrularını umursamadığı fikrini, onları tavuklar veya inekler olarak başka bir kategoriye koymasının ana nedeni olarak gösterdi.
"BALIK TERCİH EDİYORUM"
"Ölmek için akıntıya karşı yüzen ve binlerce ve binlerce yumurta bırakan bir somon, acı ve duygu hisseden sıcakkanlı bir memeli ile aynı şey değildir" dedi. Sue'nun balık yemesinin bir başka nedeni de, özellikle fast food söz konusu olduğunda, diyet çeşitliliği içindir. Sue, "Ağzımdan çıkan aptallığı ve ikiyüzlülüğü duyabiliyorum. Ama fast food yemeyi seviyorum ve vejetaryen seçenekler pek iyi değil, bu yüzden balık seçeneklerini tercih ediyorum." dedi.
UZUN ZAMANDIR TARTIŞILIYOR
Balıkların acıyı ve duyguları diğer hayvanlardan çok farklı hissettikleri yıllardır toplumun geniş kesimleri tarafından genel kabul görmüştür. Acıyı hissetmek sadece fiziksel bir tepki değil, duygusal bir tepki de gerektirir ve balıkların korkuyu anlamak için yeterli kapasiteye veya ağrıyı önemli bir şekilde deneyimlemek için uygun sinir liflerinin yoğunluğuna sahip olmadığı uzun zamandır tartışılmaktadır.
DUYGUSAL ACI HİSSETMİYORLAR
2015 yılında Balıklar acıyı hissetmez ve bunun olağanüstü bilinci anlamak için anlamı başlıklı bir araştırma, balıkların beyin korteksinden yoksun olduğunu ve bu nedenle acı veya korku yaşayamadığını savundu. Serebral korteks, beynin düşünme alanı olarak kabul edilen kısmıdır ve eğer bu teoriye inanılacaksa, o zaman sadece insanlar ve primatlar "duygusal acı" hissetme yeteneğine sahiptir, çünkü beyinleri olan tek canlılar onlardır.
HAYATTTA KALMA GEREKLİLİĞİDİR
Acıyı hissetme yeteneği, tüm hissedebilen varlıklar için akut bir hayatta kalma gerekliliğidir ve tehlike belirtilerine yanıt vermemizi ve kendimizi korumamızı sağlar. Hayvanlar acı ve korku hissetmeselerdi, muhtemelen sürekli olarak kendilerine zarar verirlerdi ve bugün gördüğümüz birçok türün nesli kendi davranışlarıyla yok olurdu ve balıklar da farklı değil.
AĞRI RESEPTÖRLERİNE SAHİPLER
Balıkların beyin korteksi olmasa bile acıyı hissettiklerine dair en inandırıcı kanıt, 2002 yılında Sneddon, meslektaşları Victoria Braithwaite ve Michael Gentle ile birlikte keşfedildi. Balıkların, onlara fiziksel acıyı hissetme yeteneği ve duygusal acıyı hissetme potansiyeli veren nosiseptörlere, ağrı reseptörlerine sahip olduğunu ilk keşfedenler onlardı.
"İNANILMAZ DERECEDE ÖNEMLİ"
Sneddon, "Balıklardaki bu nosiseptörler, kesme, ezme ve kimyasallar gibi uyaranlara yanıt verir ve vücutlarının her yerinde yüzlerinde, dudaklarında, gözlerinde ve yüzgeçlerinde bulunduğunu keşfettik ve ağrı tepkilerinin inanılmaz derecede önemli olduğunu bulduk. Balıklar, çeşitli durumlarda farklı davranmalarını sağlıyor."dedi.