Dünya'nın boyutuna en yakın yaşanabilir gezegen keşfedildi

NASA'nın gezegen avcısı TESS, Güneş Sistemi dışında dünyaya boyut olarak en yakın potansiyel yaşanabilir bir gezegen buldu.

Dünya'nın boyutuna en yakın yaşanabilir gezegen keşfedildi

Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıktaki gezegen Amerikan Astronomi Topluluğu'nun Honolulu'da yapılan 235. toplantısında duyuruldu.

TOI 700'ün etrafındaki çoklu gezegen sisteminin parçası olan gezegen M sınıfı cüce bir yıldızın etrafında dönüyor. Yıldız, Güneş'in yüzde 40 boyunda ve sıcaklığı da yarı yarıya.

Bulunan gezegene TOI 700 d adı verildi. Gezegenin konumunun su oluşumuna ve yaşama elverişli olduğu belirtiliyor.

NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobuyla yapılan keşfin ardından gezegenin potansiyel yaşanabilirliliğiyle ilgili de araştırma yapılıyor.

Bu keşfin astronomları heyecanlandırmasının ana nedeni ise bugüne kadar Güneş Sistemi dışında Dünya boyutunda yaşanabilir çok az gezegen gözlenmiş olması. 

TOI 700 d 37 Dünya Gününe eş bir sürede yıldızı etrafındaki dönüşünü tamamlıyor. Sürenin bu kadar kısa olmasının nedeni ise yıldızın küçük olması.

Gezegen, Güneş'in Dünya'ya sağladığı enerjinin yüzde 86'sı oranında kendi yıldızından enerji alıyor.

Ancak gezegenin sadece bir yüzü ışık alıyor, bunun nedeni ise cismin kendi etrafındaki dönüş hızı ile çevresinde öndüğü yıldızı dönüş hızının hemen hemen eşit olması.

Belirtilen sistemde TOI 700 d'nin yanı sıra iki gezegen daha bulunuyor. Ancak bu iki gezegende yaşam ihtimali yok.