Dünyanın en derin noktasına ulaştılar... Gördükleri karşısında küçük dillerini yutacaklardı

Dünyanın en derin yeri olan Mariana Çukuru'na bir kamera indiren bilim insanları, ilginç görüntülerle karşılaştı. Daha önce dünyanın hiçbir yerinde karşılaşılmayan bu ilginç canlılar, derin ve gün ışığından tamamen yoksun olan bu çukura uyum sağlayarak yaşamlarını sürdürüyor.

Dünyanın en derin yeri Mariana Çukuru hakkındaki bilgiler o kadar kısıtlı ki, bilim insanları uzay hakkında bile daha çok bilgiye sahip olduklarını öne sürüyor. Dünya üzerinde yer almasına rağmen dünyadan farklı bir yerde gibi ulaşılmaz olan bu çukurun belli noktalarına kadar inildi ve kameraya yansıyanlar görenleri çok şaşırttı. Yüzde 90 karanlığa gömülü olan çukurda yaşayan çok sayıda tür bulunuyor ve bu türlerin de yüzyıllardır evrime uğramadan hayatlarını sürdürdüğü düşünülüyor... 

Dünyanın en derin noktasına ulaştılar... Gördükleri karşısında küçük dillerini yutacaklardı - Resim : 1

HİÇBİR YERDE BULUNMAYAN CANLILAR

Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10 bin 994 metre, uzunluğu 2 bin 542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir. Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir. Bu kadar derinde yaşayan balık türlerinin hayatları yüzlerce yılı bulabilmektedir. Buradaki canlıların, çok eski prehistorik dönemlerden bu yana aynı kaldığı düşünülmektedir.

Dünyanın en derin noktasına ulaştılar... Gördükleri karşısında küçük dillerini yutacaklardı - Resim : 2

ÇOK AZ BİLGİ VAR

Mariana Çukuru, hakkında oldukça az bilgi var. Zaman zaman yapılan denemelerle inilmeye çalışılsa da yoğun basınç ne yazık ki uzun süre inceleme yapmaya izin vermiyor ve çukur hala bilinmezleriyle varlığını sürdürüyor. Pek çok bilim insanı bu çukurun gizemini çözmek için çalışmalarını sürdürüyor.