Dünyanın en yaşlı aslanı Loonkito feci şekilde öldürüldü! Hayvanseverler ayağa kalktı

Dünyanın en yaşlı aslanı olan 19 yaşındaki Loonkito, bir çiftliğin ağılına girdikten sonra çobanlar tarafından mızrakla öldürüldü. Yaşanan olay hayvanseverleri ayağa kaldırdı.

Dünyanın en yaşlı aslanı Loonkito feci şekilde öldürüldü! Hayvanseverler ayağa kalktı

Dünyada nesli tükenmekte olan hayvanlardan biri olan aslanlar, korunması gereken hayvanlar arasında yer alırken Kenya’dan gelen bir haber dünyayı ayağa kaldırdı.

MIZRAKLA ÖLDÜRÜLDÜ

Kenya Yaban Hayatı Servisi (KWS) Sözcüsü Paul Jinaro, AFP'ye verdiği demeçte, 19 yaşındaki ikonik bir erkek aslan olan Loonkito'nun, ünlü Amboseli Ulusal Parkı'nın eteklerindeki bir çiftlik hayvanı ağılına girdikten sonra Maasai morans (savaşçılar) tarafından mızrakla öldürüldüğünü söyledi.

“SORUNLARI OLAN YAŞLI BİR ASLANDI”

Jinaro, "Sorunları olan yaşlı bir aslandı... Kendi kendine av bulmakta ve çiftlik hayvanları kolay bir avdır. Normal bir aslan, parkın içinde yaban hayatı arardı” diye konuştu.
Cats for Africa Koruma grubuna göre, Afrika aslanlarının vahşi doğada tipik olarak 18 yıla kadar bir ömrü vardır.

“EFSANEVİ BÜYÜK KEDİ SAVAŞÇISI” OLARAK TANIMLADILAR

2021'de KWS, Loonkito'yu on yıldan fazla bir süredir bölgesini savunan "efsanevi büyük kedi savaşçısı" olarak tanımladı. Koruma grubu Lion Guardians, Loonkito'yu "direnç ve bir arada yaşamanın sembolü" olarak övdü.

HAYVANSEVERLER TEPKİLİ

Lion Guardians’un Facebook hesabından yapılan paylaşımda, "Ekosistemimizdeki ve muhtemelen Afrika'daki en yaşlı erkek aslan olan Loonkito'nun (2004 - 2023) vefat haberini üzüntüyle paylaşıyoruz” denildi. Hayvanseverler yaşanan olaya büyük tepki gösterdi.

VAHŞİ YAŞAM İNSAN YAŞAM ALANLARINA KARIŞTI

Kenya'da vahşi yaşamın insan yaşam alanlarına karıştığı raporları, hayvanların eski göç ve avlanma alanlarına doğru genişleyen şehirlerden artan baskı altına girmesiyle son yıllarda arttı.

Dünyanın en yaşlı aslanı Loonkito feci şekilde öldürüldü! Hayvanseverler ayağa kalktı - Resim : 1

KWS yetkilisi Jinaro, "İnsanların bizi uyarmanın bir yolunu bulma konusunda duyarlı hale getirilmesi gerekiyor, sonra hayvanları parklara geri götürebiliriz" dedi. Temmuz 2021'de bir aslan, sabah trafiğinin yoğun olduğu saatlerde Nairobi Ulusal Parkı'ndaki yaşam alanından kalabalık bir mahalleye saptıktan sonra paniğe neden oldu.

Aralık 2019'da bir aslan, parkın hemen dışında bir adamı parçalayarak öldürürken, Mart 2016'da başka bir kedi yakındaki bir sakine saldırıp yaraladıktan sonra vurularak öldürüldü.
Şubat 2016'da iki aslan, parka dönmeden önce şehrin yoğun bir kenar mahallesi olan Kibera'da dolaşarak bir gün geçirdi ve günler sonra kasabada daha fazla aslan görüldü.
Ülkenin 2021'de yapılan ilk ulusal vahşi yaşam sayımına göre Kenya'da tahmini 2 bin 500 aslan var.