Dünyanın gözü Erdoğan-Putin zirvesinde: Karadeniz Tahıl Girişimi en önemli gündem maddesi olacak

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Tahıl Anlaşmasını canlandırmayı hedefleyen somut tekliflerini gönderdiğini duyururken dünyanın ise gözü kulağı Erdoğan ve Putin'in Soçi'de yapacağı zirveye çevrildi. İki lider 4 Eylül tarihinde Soçi'de yapacağı görüşmenin en önemli gündem maddesinin 'Karadeniz Tahıl Girişimi' olması hedefleniyor.

Dünyanın gözü Erdoğan-Putin zirvesinde: Karadeniz Tahıl Girişimi en önemli gündem maddesi olacak

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'ya Tahıl Anlaşmasını canlandırmayı amaçlayan bir dizi somut teklif gönderdiğini duyururken dünyadaki tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Soçi'de gerçekleştireceği zirveye çevrildi.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleri ile Ukrayna savaşının taraflarını bir masada toplayan ve dünyadaki gıda krizinin önüne geçen Karadeniz Tahıl girişimi Rusya'nın çekilmesi ile Temmuz ayında askıya alındı.

TARAFLARDAN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

 Rusya anlaşmadan çekilmesinin nedeninin kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kalkmaması olduğunu belirtiyor ve Ukrayna'yı tahıl koridorunu 'bir savaş aracı' olarak kullanmakla suçluyor. Ukrayna ve Batılı ülkeler ise aynı şekilde Moskova'yı 'gıdayı savaş silahı' olarak kullanmakla suçluyor.

Rusya son bir ayda defalarca kez Ukrayna'nın limanlarına ve tahıl depolarını hedef alırken dünya umudunu bir kez daha Türkiye'ye bağladı.

DÜNYA ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİNE KİLİTLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 4 Eylül’de Soçi’de bir araya gelecek. Kritik zirvenin en önemli gündem maddesinin 'Karadeniz Tahıl Girişimi' olması bekleniyor.

Uluslararası basın da daha önce tahıl girişimine aracılık yapan Türkiye'nin anlaşmayı yeniden canlandırmasını umut ediyor.