İlk Excel tabanlı NFT... Geliri savaş mağdurlarına bağışlanacak

Dünyanın ilk Microsoft Excel tabanlı NFT sanat koleksiyonu, Ukrayna’daki savaşın kurbanları için bağış toplama eforunun bir modülü olarak satışa çıktı.

İlk Excel tabanlı NFT... Geliri savaş mağdurlarına bağışlanacak

Excel ile yakından bütünleşen bir finansal planlama platformu olan Datarails tarafından oluşturulan beş pikselli sanat yapıtı, Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelensky’nin portrelerini ve çatışmadan bazı sahneleri içeriyor.

Excel sanat yapıtları büsbütün yeni bir şey olmamasına ve geçmişte de elektronik tablo çizimleri NFT’lere dönüştürülmüş olmasına karşın, Datarails’in satışı ile birlikte, dünya ilk sefer bir XLS belgesinin (tipik Microsoft Excel belge biçimi) token’laştırılıp bir blok zincirine yerleştirildiğine şahit oluyor.

İlk Excel tabanlı NFT... Geliri savaş mağdurlarına bağışlanacak - Resim : 1Nedir bu NFT?

NFT’ler yani Non Fungible Token'lar yada Türkçeye çevirisi ile değiştirilemez token’lar;
İster bir fotoğraf, ister görüntü isterseniz de bir müzik kesimi olsun, muhakkak bir dijital varlığın sahipliğini gösteren bir cins sistem. Bu varlığın kendisi serbestçe çoğaltılabilir ve paylaşılabilir olsa da, bağlantılı NFT benzersizdir ve ikincil piyasada süreç görebilir.

Datarails, NFT satışının iyi bir amaç için fon yaratma düşüncesiyle  bir araç olduğuna inanıyor. 

DataRails’in kurucu ortağı ve CEO’su Didi Gurfinkel “Excel, finans dalındaki herkesin fikir, yenilik ve finansal modeller yaratmak için kullandığı tuvaldir. Bu deneyde bu konsepti bir adım daha ileri götürdük. Excel, CryptoArt ve elektronik tablo meraklılarının sahip olması için tipinin tek örneği bir tecrübe üretmek için sözün tam manasıyla bir palet olarak kullanıldı. Bu projenin, Ukrayna’nın içinde bulunduğu durum için fon oluştururken, Excel’in geniş tuvalini göstermeye yardımcı olacağını umuyoruz” diyor.

İlk Excel tabanlı NFT... Geliri savaş mağdurlarına bağışlanacak - Resim : 2Gelir Ukrayna'daki savaş mağdurlarına aktarılacak

Her NFT, şu anda yaklaşık 1.900 dolara eşit olan 1 ETH fiyatıyla satılacak. Satıştan toplamda 10.000 dolara yakın bir gelir sağlanması amaçlanıyor ve bu gelirin tamamı, dünya çapında sıhhat hizmetlerine erişimi düzgünleştirmeye adanmış kar emeli gütmeyen Heart to Heart International vakfına bağışlanacak ve Ukrayna için kullanılacak.