Dünyanın ilk temizlik uydusu, ilk testleri başarıyla tamamladı

Uzayda artan çevre kirliliğine çözüm olarak Japonya merkezli Astroscale isimli uzay firması tarafından üretilen temizlik uydusunun yörüngedeki ilk testi başarılı bir şekilde tamamlandı.

Dünyanın ilk temizlik uydusu, ilk testleri başarıyla tamamladı

Uzay çöplerini toplamak için geçtiğimiz mart ayında uzaya gönderilen ELSA-d uydusu, yapılan ilk testlerde başarılı sonuçlar verdi.

Son yıllarda, uzayda bulunan enkazlar oldukça büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Günümüzde uzayda yaklaşık 2 bin tane aktif çalışan uydu var, ancak şu anda uzayda bulunan 3 bine yakın uydu kullanılamaz halde.

Ayrıca bu uydulara 15 bin küçük parça ve 150 bin izi sürülemeyen enkaz parçası eşlik ediyor.

Üstelik önümüzdeki yıllarda, geniş kapsama alanı elde etmek ve düşük gecikmeli telekomünikasyon ve izleme hizmetleri sunmak üzere bu uyduların sayısı giderek artacak.

TEMİZLİK UYDUSU İLK TESTLERDEN GEÇTİ

İngiltere'nin öncülük ettiği fırlatma göreviyle birlikte, geçtiğimiz mart ayında uzay çöplerini toplama projesi için ELSA-d isimli uydu uzaya fırlatılmıştı.

Japonya merkezli uzay firması Astroscale, yörüngedeki uzay çöplerini toplaması için tasarladığı uzay aracının ilk testi başarıyla tamamladığını duyurdu.

Şirket, söz konusu uydunun önce küçük bir uzay aracını yörüngede serbest bıraktığını, ardından manyetizma aracılığıyla yeniden yakaladığını açıkladı.