Uzaydan Dünya'ya 4K bakış

İngiliz uzay şirketi Sen, uzaya gönderdiği 4K kameralar tarafından kaydedilen görüntüleri yayınladı. İlk kez test edilen kameraların görüntü kalitesi tahmin edilenden hayli yüksek.

Uzaydan Dünya'ya 4K bakış

Yakın gelecekte uzaydan 4K canlı yayınlar izlenebilecek. İngiliz uzay şirketi Sen bunun ilk adımlarını attı ve yörüngeye yerleştirilen uydunun kaydettiği 4K Dünya videosunu paylaştı. Uydunun konumundan anlaşılabilen tek bölge Kızıldeniz. Videonun sonlarına doğru Kızıl Deniz'in bir bölümü Suudi Arabistan, İsrail, Mısır ve en sağ tarafta Akdeniz görünüyor.

2014 yılında uzaydan gerçek zamanlı canlı yayınlar yapmak için kurulan Space Exploration Network (Sen), büyüleyici görüntüler kaydetti. Şirketin bu iş için özel olarak tasarladığı sistemi, yaklaşık beş yıl süren çalışmaların ardından geçtiğimiz aylarda yörüngeye oturdu. Altı farklı kamera ve bir bilgisayar sisteminden oluşan canlı yayın ekipmanı bir Rus uydusunun üzerinde bulunuyor.

Şirketin kurucusu Charles Black, uzaydan 4K kalitede canlı yayın yapabilecek teknoloji için uzun yıllardır araştırma ve geliştirme çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, "Bu misyon ile birlikte teknolojimizi ilk kez tanıtma ve test etme imkanımız oldu. Gelecekte hem kendi uydularımızda hem de diğer uydularda kameralarımız yer alacak" dedi. Black, Sen'in gelecekte uzaydaki en büyük video platformuna sahip olacağını da iddia etti.

Şirketin Dünya'dan kontrol edip yönlendirebildiği kameralar sayesinde yakın gelecekte uzaydan canlı yayınları izlenebilecek.

İşte o görüntüler