Herkes merak ediyordu! Duş alırken veya bulaşık yıkarken yıldırım düşer mi? Şimşek çakarken, camın önünde durmak ya da prize herhangi bir şey takmak tehlikeli mi?

Gök gürlediğinde ağaçların altında veya pencere yakınında durmaktan kaçınmak gerektiğini çoğumuz biliyoruz. Fakat, bilim insanları artık dışarıda fırtına varken bulaşık yıkamamamız gerektiğini de söylüyor. Peki, Duş alırken veya bulaşık yıkarken yıldırım düşer mi?

Herkes merak ediyordu! Duş alırken veya bulaşık yıkarken yıldırım düşer mi? Şimşek çakarken, camın önünde durmak ya da prize herhangi bir şey takmak tehlikeli mi?

ABD Hastalık Kontrol Merkezlerindeki (CDC) sağlık görevlileri, insanların dırtına esnasında duş almak ve bulaşık yıkamak da dahil, tüm su bazlı faaliyetlerden uzak durması gerektiğini, bunun yıldırım çarpması riskini azaltacağını söylüyorlar.

Yıldırım nasıl oluşur?

Nottingham Trent Üniversitesi'nde fizik öğretim görevlisi olan Dr. James Rawlings, bir fırtınanın gelişmesine neden olan iki temel unsuru açıkladı. Bunlar nem ve yükselen hava.
Yüksek sıcaklık ve nem, atmosferde yükselerek fırtınaya dönüşen nemli bir hava yaratır.

Bulutlar milyonlarca su ve buz damlası içerir ve bunların etkileşimi yıldırımın oluşmasına neden olur. Yükselen su damlaları, düşen su damlalarıyla çarpışırarak negatif bir yük verir ve pozitif bir yük ile kendini bırakır.

Herkes merak ediyordu! Duş alırken veya bulaşık yıkarken yıldırım düşer mi? Şimşek çakarken, camın önünde durmak ya da prize herhangi bir şey takmak tehlikeli mi? - Resim : 1

Bir fırtınada bulutlar, bulutlar arasında ayrım oluşturmak için pozitif ve negatif yükleri ayıran jenaratörler gibi davranır. Bulutlar yeryüzüne doğru hareket ederken, yerde zıt bir yük oluştururlar. O zaman zemine doğru bir ışık çarpması oluşur. (yıldırım)

Fırtınalı havada bunlara dikkat! Ölümcül olabilir...

Eğer o esnada içerdeyseniz, zarar görmeyeceğinizi, güvende olduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakat aslında durum sandığınız gibi değildir. Eğer evinize yıldırım düşerse elektrik, toprağa en az direnç göstereceği yolu izleyecektir. Borularınzaki metal teller beya su gibi şeyler, elektriğin yere kadar ulaşmasını sağlayan iletkenlerdir.

Herkes merak ediyordu! Duş alırken veya bulaşık yıkarken yıldırım düşer mi? Şimşek çakarken, camın önünde durmak ya da prize herhangi bir şey takmak tehlikeli mi? - Resim : 2

Duş da elektriğin yere ulaşmasını sağlar. Sudan uzak durmanın yanı sıra beton duvarlara yaslanmaktan da kaçınmanız gerekmektedir. Bunun nedeni, bazı betonların kirişlerle güçlendirilmesidir ve bu da yıldırımı iletir. Ayrıca elektrik prizine takılı herhangi bir şey kullanmaktan da kaçınmalısınız.

Eğer uzaktaki görk gürültüsünü duyabiliyorsanız, o zaman yağmur yağmasa bile şimşeklerin size ulaşması için yeterince fırtınaya yakınsınız demektir. Fırtınadan en az 30 dakika önce duştan çıkmalı ve bulaşıkları yıkamış olmanız gerekmektedir.