Düz tabanlık

Düz tabanlık (pes planus), ayak tabanında bulunması gereken kavisin kaybolarak topuğun dışa doğru kayması, yük aktarımı sağladığımız 3 basınç noktasının imbalansı ( dengesiz dağılımını) ve ayak tabanında yere temas eden bölgenin artması ile karakterize bir ayak deformitesidir. Uzman Fizyoterapist Cem KOÇAK yazdı...

Düz tabanlık

Ayak tabanındaki arklar (kavis) bir yay mekanizması görevi görür ve vücut ağırlığının üst bölgeler boyunca dağıtılmasına yardımcı olur. Arkların bu görevi yerine getirebilmesi için hem kuvvetli hem de esnek olması gerekir.

Yere temasın artması ile birlikte yerden emilen stressin artması ağrı ve yorgunluğu tetikleye bilir. Özellikle uzun aktivitelerden sonra gelişen ağrılar düz tabanlığa işaret edebilir.
Düz tabanlık doğuştan veya sonradan fonksiyonel olarak gelişe bilir.

Yüksek ağırlıklarla ve statik çalışan powerlifter gibi sporcularda yere temas alanının fazla olması yüzey alanını arttırarak denge ve yük aktarımı açısından avantaj olabilir fakat günlük yaşamda ağrı ve yorgunluk olmaması için sporculara adaptasyonlar sağlanmalıdır.

Koşu mekaniğinde ise ayak arklarına binen yük dağıtılamadığı veya absorbe edilemediği zaman kinetik zincire bağlı olarak ayak bileği, diz, kalça problemlerine zemin hazırlayabilir.

Ayak taban analizi basınca duyarlı cihazlarla değerlendirilip sonrasında ihtiyaclarınıza yönelik egzersiz reçetesi ve özgün uygulamalar planlanmaktadır. Taban analizi ve sonrasında kişiye özgü tasarlanan tabanlıklar ayak biyomekaniğinizi destekleyerek günlük yaşantınızda ve spora özgü olarak absorbasyonu kolaylaştırır. Aynı zamanda düz taban olan bireylerde günlük ve aktivite ayakkabılarının seçimi önemli bir etkendir.