E-alışveriş'te yeni dönem: Artık sorumlu olmayacaklar

Özellikle pandemi döneminde hayatın bir parçası haline gelen e-alışveriş'te yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre alışveriş siteleri ürünün güvenliğinden sorumlu olmayacak.

E-alışveriş'te yeni dönem: Artık sorumlu olmayacaklar

Koronavirüs pandemisi ile beraber internetten yapılan alışveriş neredeyse hayatın bir parçası haline geldi. Tüketiciler kullandıkları akıllı telefonla bile internetten sipariş verebiliyor. Ticaret Bakanlığı, internet ve telefon hatları üzerinden satın alınan bütün ürünleri kapsayacak yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Sabah Gazetesi'nin Milliyet gazetesine dayandırdığı habere göre uzaktan satış yapan üreticiler müşteri temsilcisi atayacak. Satın alınan ürünün üzerinde, ambalajında ve kargoda temsilcinin ismi, unvanı, iletişim bilgileri ve açık adresi bulunacak. Hazırlanan taslakta elektronik ticaret sitelerinin sorumluluk alanlarıyla ilgili çok önemli bir madde yer aldı. 

Yükümlülükleri olmayacak

Buna göre internetten satış yapan kuruluşların, bünyelerinde satılan ürünlerin güvenli ya da teknik düzenlemelere uygun olup olmadığına dair bir yükümlülüğü olmayacak. Söz konusu kuruluşlar uygunsuz bir ürün tespit ederlerse kendileri ürünü satıştan kaldırabilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle göre Türkiye'deki adreslere sevkiyat yapan yerli yabancı tüm firmalardan, Türkiye'de yerleşik bir hizmet sağlayıcısı açmaları istenecek.