E-Devletinizi kontrol edin! Uzmanlardan İstiklal Caddesi'ndeki saldırı sonrası önemli uyarı

Son dönemlerde artan dolandırıcılık yöntemlerine karşı uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Dolandırıcılığın yanı sıra kimlik bilgileriniz terör olaylarında kullanılıyor olabilir. Peki hukukçulardan gelen önemli uyarılar neler?

E-Devletinizi kontrol edin! Uzmanlardan İstiklal Caddesi'ndeki saldırı sonrası önemli uyarı

Kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi sonucu bilgileriniz sadece dolandırıcılık olaylarında değil terör eylemlerinde de kullanılabilir. Vatandaşları uyaran hukukçular e-Devlet üzerinden adlarına kayıtlı şirket ya da hat olup olmadığını kontrol etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

 İstiklal Caddesi’ndeki saldırıda teröristin kullandığı telefon hattıyla arama kaydı tespit edilen başka bir hattın GSM bayisi tarafından bir kişinin kimlik bilgileri kullanılarak yasa dışı yollarla çıkarıldığının ve üçüncü şahsa verildiği açıklandıktan sonra uzmanlar konuyu gündeme getirerek uyarılarda bulundu.

E-Devletinizi kontrol edin! Uzmanlardan İstiklal Caddesi'ndeki saldırı sonrası önemli uyarı - Resim : 1

 Hukukçular, kişisel verilerin yasa dışı kullanımına dikkat çekerek bu durumun çok sık yaşandığını ve dikkat edilmesi gereken noktaları belirtti.

 Bahsi geçen konuyla alakalı çalışmaları bulunan Türkiye Bilişim Derneği İzmir Şubesi Hukuk Çalışma Grubu Genel Sekreteri Resul Göksoy, kişisel verilerin yasa dışı kullanımı durumunda veri sorumlusu şirket veya şahıslara başvuru yapılarak bilgilerin hukuka aykırı kullanılıp kullanılmadığının sorulması gerektiğini vurguladı.

 Resul Göksoy başvuruya 30 gün içerisinde geri dönmeyen ya da verilen yanıtın aydınlatıcı olmaması durumunda Kişisel Verileri Koruma Kurumuna (KVKK) şikayette bulunulabileceğini bildirdi.

Göksoy, kişisel verilerin hackerlerin eline geçmesi durumunda illegal ortamlarda satışa sunulabildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bazen veri sorumlularına şantaj bile yapabiliyorlar. Bu veriler, internetin karanlık alanında satışa sunulduğunda sahte kimlik üretiminde kullanılabiliyor. Adına şirket açma veya telefon hattı çıkarma gibi eylemler söz konusu olabiliyor. Kimliğimizin fotoğrafını veya fotokopisini bir yere vermeden kimlik bilgilerinin başkasının eline geçmesi mümkün olabilir. Bu sebeple rutin aralıklarla e-Devlet üzerinden adımıza şirket açılmış mı, hat çıkarılmış mı diye kontrol etmemizde fayda var."

 "Birdenbire terör örgütüne yardım eden bir adam olarak görünebilirsiniz”

 Emekli emniyet müdürü ve avukat Emrullah Aksakal mülkiyet hakkına isim, soy isim, telefon numarası gibi bilgilerin girdiğini belirterek bu hakkın korunması gerektiğini vurguladı. Aksakal, "Kimliğiniz sizin mülkiyetiniz. Bunu kimse alıp kullanamaz. Bunu birisi alıp kullanıyorsa hırsızlığa girer." dedi.

 Verilerin yasa dışı kullanımına dikkat çeken Aksakal şu ifadeleri kullandı: "Birdenbire terör örgütüne yardım eden bir adam olarak görünürsünüz. Bir bakarsınız bilgisayardaki tüm kayıtlarınız değişmiş. Bir bakarsınız hatlarınız değişmiş. Kan grubunuz bile değişmiş olabilir. Kişisel veriler farklı yerlerden çıkabilir. Herkesin üzerine hat olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. e-Devlet üzerinden herkes üzerine hat olup olmadığını görebilir. Belki terör olayında isminiz çıkmayabilir ama borcunuz çıkabilir.”

 Aksakal kişisel verilerin alınması, değiştirilmesi ve farklı amaçla kullanılması durumunda 2 ila 4 yıl arasında değişen hapis cezaları olduğunu belirtti.