E-Devlet'ten başvuru yapanlara para iadesi yapılıyor! Pandemi dönemi yazılan cezaları nakit olarak geri alabileceksiniz

Hazine ve Maliye Bakanlığı pandemi döneminde vatandaşlara kesilen cezaların geri ödenmesi için nasıl bir yol izleneceğini açıkladı. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden başvuru yaparak para iadelerini talep edebilirler.

E-Devlet'ten başvuru yapanlara para iadesi yapılıyor! Pandemi dönemi yazılan cezaları nakit olarak geri alabileceksiniz

Türkiye'nin en büyük yeniden yapılandırması şeklinde tanımlanan son yapılandırma kanununda önemli bir karar alındı. Pandemi döneminde belirlenen kurallara uymayan vatandaşlara idari para cezaları kesilmişti. Maske takmama cezası veya sokağa çıkma yasağını ihlal etme cezası bunların başında geliyordu.

Kendilerine para cezası yazılan vatandaşların bir kısmı bu cezaları devlete ödemişlerdi. Çoğu vatandaş ise devlete bu cezaların ödemesini yapmamışlardı. Yapılandırma kanununda ise bu cezalar silindi. Ancak ilgili kanun maddesinin devamında ödeme yapanlara para iadesi yapılmayacağı ibaresi yer aldı.

Cezalarını ödeyen vatandaşlar, kendilerine para iadesi yapılmamasına itiraz ederken konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdılar. Anayasa Mahkemesi de vatandaşları haklı bularak para iadesi yapılmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve paraların iade edilmesi gerektiğine karar verdi. Bu kararın üzerine vatandaşlara para iadesi yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı uygulanacak ilkeleri açıkladı.

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURUNUZU YAPIN

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın para iadesi için belirlediği kurallara göre pandemi dönemindeki cezaları ödeyen vatandaşlar başvuru yapmaları halinde bu ödemeleri yasal faizi ile geri alabilecekler. Başvurular şahsen, posta yoluyla veya e-devlet üzerinden yapılacak. Başvuru yapmayan vatandaşlara ise herhangi bir şekilde para iadesi yapılmayacak.

KARAR TUTANAĞI İLE ÖDEME YAPILIYOR

Ödenen cezaların iadesi için idari yaptırıma dair karar tutanağı gerekiyor. Vatandaşlar kendilerine yapılan tebligatla iletilen bu karar tutanağını dilekçesine ekleyecek. Eğer karar tutanağı bulunamıyorsa o zaman kamu kurumları arasında yazışmalar yapılarak bu tutanak aranacak. Tutanağın bulunması ile beraber ödeme yapılabilecek.

PARA İADESİ NAKİT OLARAK ALINABİLECEK

Vatandaşların kamuya başka borçları olabiliyor. Eğer para iadesi alacak vatandaşın kamuda bir başka borcu varsa o vatandaşa ödeme yapılmayacak ama borcunda iade yapılacak olan tutar kadar meblağ düşürülecek. Borcu olmayanlar ise para iadesini işlemler tamamlandıktan sonra nakit olarak alabilecekler. Para iadesi almak isteyen vatandaşların 31 Aralık 2024 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekecek. Bu tarihten sonra ise başvurular alınmayacak.