E-sigara kullanan 11 kişi hastanelik oldu

ABD'de Wisconsin Eyaleti Sağlık Hizmetleri, son zamanlarda çok sayıda gencin elektronik sigara (e-sigara) kullanımıyla bağlantılı olduğundan şüphelenilen ciddi akciğer hastalıkları teşhisiyle hastanelere yatırıldığını duyurdu.

E-sigara kullanan 11 kişi hastanelik oldu

Açıklamada 11 gencin şiddeti akciğer hastalığının tespit edildiği, 7 kişide de benzer bulguların olduğu belirtildi.

Kurum, belirtilen hastalarla mülakatlar yapıldığını ve kullanım alışkanlıklarının tespit edilmeye çalışıldığı belirtildi.

Raporda bu hastalardaki semptomlara da değinildi. Gençlerde şiddetli nefes darlığı, halsizlik, akut göğüs ağrısı oluştuğu ve acil solunum yardımına ihtiyaç duydukları vurgulandı.

Belirtilen gençlerde sorun yarattığı tahmin edilen likit kullanımları arasında bir bağlantı olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor. Hastalara kullandıkları likitler sorularak bilgi toplanıyor.

Kurum ayrıca herkesi elektroik sigara ve vaping ürünlerinden uzak durmaya davet etti.

Bazı kişilerin e-sigara kullanırken ne kadar nikotin tükettiğinin farkına varmadığı ve bunun nikotin toksitesinin yan etkisi olan nöbetlere neden olduğuna da dikkat çekildi.

Raporda ayrıca 2010-2019 yılları arasında e-sigara ve vaping ürünleri kullanımı nedeniyle toplam 127 nöbet ya da nörolojik semptom vakasının olduğu bilgisi verildi.

Sonuç bölümünde ise bu vakalara e-sigaraların direkt etkisi olup olmadığının anlaşılabilmesi için halen yeterli bilgiye sahip olunmadığı araştırmanın sürdüğü belirtildi.