Edirne'de bulundu! Bölge hemen çembere alındı! "Patlamanın ardından toprağa saplanmış olabilir"

Edirne'de "Yeni Saray Kazısı" çalışmaları sırasında Balkan harbi dönemine ait olduğu düşünülen patlamamış top mermisi bulundu. İhbar üzerine bölgeye gelen polis ve bomba imha ekipleri, top mermisini imha etmek üzere bölgeden götürdü. Edirne Sarayı Kazı Başkanı Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu, "Bölge Balkan harbi döneminde cephanelik olarak kullanılmıştı. Cephanelik bir dönem patlatıldığı için belki o sırada binadan uzaklaşıp toprağa saplanmış olabilir." dedi.

Edirne'de bulundu! Bölge hemen çembere alındı! "Patlamanın ardından toprağa saplanmış olabilir"

Edirne'de Sarayiçi bölgesinde devam eden 'Yeni Saray Kazısı' çalışmaları sırasında, Balkan harbi dönemine ait olduğu düşünülen patlamamış top mermisi bulundu.

Sarayiçi bölgesinde Trakya Üniversitesi tarafından sürdürülen Edirne Sarayı kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların ağırlık verildiği Cihannüma Kasrı çevresinde açılan alanda bu sabah saatlerinde, ekipler patlamamış top mermisine rastladı. Kazıyı durduran ekipler, durumu polise haber verdi. Bomba imha ekiplerinin geldiği bölge, güvenlik şeridine alındı. Ekipler, incelemelerin ardından top mermisini imha etmek üzere bölgeden götürdü.

Edirne Sarayı Kazı Başkanı, Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu, top mermisinin Balkan Savaşı döneminden kalmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Kazı çalışmalarımız sırasında Balkan harbinden kaldığını düşündüğümüz henüz patlamamış bir top mermisi ile karşılaştık. Güvenlik açısından emniyet birimlerimize haber verdik ve bomba uzmanları gelerek alandan alıp uzaklaştırdılar. Biz de çalışmalarımıza devam ettik" dedi.

Edirne'de bulundu! Bölge hemen çembere alındı! "Patlamanın ardından toprağa saplanmış olabilir" - Resim : 1

'20-30 SANTİMLİK BÖLGEDEN ÇIKTI'

Balkan harbi döneminde Cihannüma Kasrı bölgesinin cephanelik olarak kullanıldığını hatırlatan Kurtişoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Balkan harbi döneminde, Rus harbinden sonra Edirne'de Cihannüma Kasrı cephanelik olarak kullanılmıştı. Cephanelik bir dönem patlatıldığı için belki o sırada binadan uzaklaşıp toprağa saplanmış olabilir veya yine cephanelik olarak kullanıldığı dönemde alana düşüp toprak altında da kalmış olabilir, net bir bilgiye sahip değiliz. Yaklaşık 20-30 santimetrelik kazının olduğu yerde hemen çıktı, yüzeye yakın bir yerdeydi. Hava şartları müsait olursa kasım ayının sonuna kadar kazı çalışmalarını sürdürmeyi düşünüyoruz."