Öğretmenlik bölümü kontenjanlarına düzenleme geliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitim fakültelerindeki öğretmenlik bölümlerindeki kontenjan sayısının azaltılması için bir çalışma olduğunu belirterek "Kısmi bir azaltma bu. Büyük bir azaltma değil" dedi.

Öğretmenlik bölümü kontenjanlarına düzenleme geliyor
AA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitim gündemine dair açıklamalar yaptı.

Bakan Selçuk, katıldığı televizyon programında eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “YÖK’le eğitim fakültelerindeki öğretmenlik bölümleri kontenjanlarına yönelik çalışmaya” ilişkin soru üzerine, Türkiye’nin, insan kaynaklarını yönetmek zorunda olduğunu belirtti. 2040 yılına kadar hangi branşta ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğuna ilişkin simülasyonlarının bulunduğunu, bu konuda göç, nüfus artışı gibi unsurlar dikkate alınarak bazı tahminlerinin söz konusu olduğunu anlatan Ziya Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu bildiğimiz halde neden ihtiyacımızın çok ötesinde mezun olsun? Bu çocukların hepsi umut besliyor, bir gelecek peşinde. O zaman bizim daha rasyonel bir tabloya ihtiyacımız var. Peyder pey hemen önümüzdeki yılda eğitim fakültelerinin kontenjanlarının azaltılmasıyla ilgili bir mutabakatımız var. Kısmi bir azaltma bu. Büyük bir azaltma değil ama peyder pey yıllar içerisinde daha da azaltıp Türkiye’nin öğretmen ihtiyacıyla mezun sayısı arasındaki ilişkiyi rasyonel bir hale getirmek istiyoruz. Bakanlık olarak eğitim fakültelerinde bir alan daraltımı gibi bir talebimiz yok. Biz sadece ‘Türkiye’nin fotoğrafını çekelim, mezun sayısına bakalım, önümüzdeki projeksiyona bakalım, hangi yılda ne kadar ihtiyacımız var ve bunu makul bir çerçeveye çekelim’ niyetindeyiz.”

Bakan Selçuk, “Formasyon kime lazım, öğretmen olacak kişiye lazım. O zaman öğretmenliği kazanan kişiye biz onu ücretsiz olarak verelim. Ücret de ödemesin, umuda da kapılmasın boşu boşuna, kim kazandıysa o formasyonu alsın. Bundan sonraki süreci o şekilde yönetiyoruz.” açıklamasında bulundu.