Ekmek fiyatları kafa karıştırdı! Yeni yılda...

Gıda zamlarında dikkat çeken artışta başı çeken temel gıdalardan biri de ekmek... Peki, 2021'de İstanbul, Edirne, Ankara, İzmir’de ekmek fiyatları zammı ne kadar, kaç TL? İşte ilden ile değişen ekmek fiyatlarında son durum...

Ekmek fiyatları kafa karıştırdı! Yeni yılda...

Fırıncı ve unlu mamül üreticileri girdi maliyetlerinden, vatandaş da cebine yansıyan zamlardan şikayetçi. Yine bir ilimizde temel gıdalardan biri olan ekmek fiyatlarına zam geldi. Son dönem artan fiyatlara ilişkin devlet çalışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Şu anda lokantalarımızı belirli bir süre daha gözetleme gibi düşüncelerimiz var'' diyerek, ''Devam ederse, çok ağır cezalar gelir'' ifadelerini kullandı.

Ekmek zam oranları güncel rakamları ilden ile değişiklik gösteriyor. Peki, 2021 yılı fiyatları ne kadar? Hangi şehirde ekmek fiyatları zammı ne kadar? İşte gramajına göre güncel ekmek fiyatları...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından alınan karara göre, İstanbul'da 200 gram ekmek 1.50 liraya, 240 gram ekmek ise 1.75 liraya çıktı. Ekmeğin kilogram fiyatı da 6.25 TL'den 7.50 TL oldu.

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, daha önce 1 TL olan 250 gramlık Halk Ekmek fiyatının 1,25 lira olacağı açıklandı. Yeni fiyatların 'kâr elde etmeksizin, maliyetine' belirlendiğini bildiren Genel Müdürlük, zammın gerekçesi olarak; un, maya, işçi maliyetleri, enerji ve diğer giderlerdeki yüzde 30'u aşan artışı gösterdi.

Edirne'de ekmek fiyatlarıyla ilgili bir karmaşa gündemde. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 1 lira 50 kuruştan satılan 210 gram ekmeğin 230 grama çıkartılarak fiyatının 2 liraya yükseltildiğini açıkladı. Ticaret ve Sanayi Odası ise bunun onaylanmış bir tarife olmadığını belirterek ceza uyarısında bulundu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesinde 200 gram ekmek 1,5 TL'den 240 gram ekmek fiyatı 1.80 kuruş'dan satılıyor. İstanbul'da 200 gram ekmek 1 lira 25 kuruştan satılıyor.

Bursa'da fırın, market ve büfelerde 1,5 liraya satılan 210 gramlık ekmeğin gramajı 230'a yükseltilirken, fiyatı 2 lira olarak belirlendi. Çavdarlı, kepekli ve diğer çeşit ekmeklerin fiyatı ise 2,5 liradan 3 liraya yükseldi. BESAŞ'ın ürettiği 400 gramlık ekmek de, 1,5 lirayken 1,75 lira oldu.

Samsun’da 1,25 lira olan 200 gram ekmeğin gramajının 220 grama fiyatı ise 1,5 lira olarak belirlendi.

Son dönem yağ fiyatları başta olmak üzere, birçok gıda ürününün fiyatı el yakması üzerine Gıda Komitesi Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde toplandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel'in katılımıyla da gerçekleştirilen toplantıda son dönem zam oranları masaya yatırıldı. 

Toplantıda, Türkiye'de işlenmiş ve işlenmemiş gıda fiyat gelişmelerinin yanı sıra salgın süresinin 2020 yılı gıda fiyatlarına etkisi, küresel tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin hususlar ve 2021 yılı beklentilerinin değerlendirildiği açıklandı.