Ekonomi zirvesinden kritik kararlar! Gıda, otomotiv ve konut sektöründe fahiş fiyatlara "Dur" denilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Beştepe'de düzenlenen ekonomi zirvesinden kritik mesajlar verildi. Vtandaşın en çok sıkıntı çektiği gıda, otomotiv ve konut gibi sektörlerde fahiş fiyat artışı engellenecek.

Ekonomi zirvesinden kritik kararlar! Gıda, otomotiv ve konut sektöründe fahiş fiyatlara "Dur" denilecek

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında dün toplandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da katıldığı toplantı sonrası yapılan açıklamada mali disiplinin sağlanması, iç talebin dengelenmesi, cari açığın azaltılması, rezervlerin güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadeleye yönelik önemli adımlar atıldığı anımsatıldı.

Depremin bütçe üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi, kaynak tahsisinin güçlendirilmesi amacıyla yapılan vergi düzenlemeleri, tasarruf tedbirleriyle finansal istikrarın güçlendirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

EKONOMİDE 3 YILLIK YOL HARİTASI

Toplantıda ön plana çıkan başlıklar ve bazı tespitler şöyle;
Ekonomide öngörülebilirliği artıracak, beklentilere yön verecek OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikaları güncellenecek, üç yıla ilişkin yol haritası ortaya konulacak. Yatırım ortamına önemli katkılar sunacak olan bu yol haritası tüm kesimlerle istişare içinde hazırlanacak.

HEDEF VATANDAŞIN REFAHINI ARTIRMAK

Mali disiplini esas alan maliye politikalarını kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek elde edilecek mali alan vatandaşın refahını artırmak için kullanılacak. Deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında tutacak bir yaklaşım devam ettirilecek. Maliyeti 104 milyar dolara ulaşan deprem konusunda tüm kurumların koordinasyon içinde hareket etmesi, deprem bölgesinde ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonuna bütçe imkânları içinde tüm kurumların öncelik tanıması sağlanacak.

AMAÇ TEK HANELİ ENFLASYON

Önümüzdeki süreçte temel makroekonomik hedef enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek olacak. Güven ve istikrar ortamında enflasyon ile mücadele öncelikli olmaya devam edecek.

FAHİŞ FİYATLA MÜCADELEYE DEVAM

Otomotiv ve gıda perakende sektöründe son dönemlerde arz talep dengesini bozacak şekilde oluşan stokçuluk ve haksız uygulamalar ile bunlarla bağlantılı fahiş fiyat artışlarının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kesintisiz devam edecek.