OECD: Türkiye göstergeleri en güçlü 5. ülke

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her ay açıklanan verilere göre, Türkiye, Mart 2021 itibariyle göstergesi en güçlü beşinci ülke.

OECD: Türkiye göstergeleri en güçlü 5. ülke

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), her ay yayınladığı CLI verilerine ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada OECD’nin büyük ekonomilerinin büyük bir çoğunluğunda göstergelerin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı. Ögütün geliştirdiği bileşik öncü göstergelerine (Composite Leading Indicators-CLI) bakıldığında Türkiye, Mart 2021 itibariyle göstergesi en güçlü beşinci ülke.

Açıklamaya göre aşılamada önde giden ve dev teşvik paketleri açıklayan ABD’de tüketici güveninde görülen artış CLI göstergelerinde de artışın devam etmesini sağlayan ana etken oldu.

Dünya'dan Hilal Sarı haberine göre, Türkiye’nin koronavirüs pandemisinin başında kırılganlıkları ve karantinaların olası sonuçlarıyla çok daha kötü bir dönem geçireceği öngörülüyordu ancak 11 ay sonra OECD öncü göstergeleri iyileşmenin kalelerinden Çin’i yakaladığımıza işaret ediyor.

“Bu göstergeler her an değişebilir”

OECD, raporunda CLI göstergelerinin mevcut Kovid-19 krizlerini kontrol altına almak için uygulanan önlemler ve aşılama kampanyalarında kaydedilen ilerlemeye göre normalde olduğundan çok daha volatil bir trendde olduğunu ve bunun olası revizyonları da beraberinde getirebileceğini hatırlatıyor. OECD’nin en büyük ekonomilerine ilişkin öncü göstergelerin şimdilik güçlü seyrettiğini vurgulayan örgüt uyarıyor: “CLI verileri ekonomik faliyetlerdeki büyümeye ilişkin bir ölçüt olarak görülmekten ziyade ekonomik iyileşmenin gücüne dair bir gösterge olarak algılanmalıdır.”