Ünlü ekonomist Baki Atilal açıkladı! Petrol, altın, dolar...

Son dönem gıdadan akaryakıta kadar etkili olan petrol fiyatlarına ilişkin Ekonomist Baki Atilal'den dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Atilal'in, tv100'e yaptığı açıklama, altın ve dolar yatırımcısını da yakından ilgilendiriyor. İşte detaylar...

Ekonomist Baki Atilal, tv100'e yaptığı değerlendirmede, son dönem gıdadan akaryakıta kadar etkili olan petrol fiyatlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Atilal, altın ve döviz kurlarına ilişkin de görüşlerini paylaştı. Atilal, altın ve dolar için "(Rusya Ukrayna savaşı) Savaşın ilk günleri altında 1000 lirayı zorlar diye bir beklentimiz vardı ama 975 bandında gram altın olarak bir geri dönüş oldu. Çünkü Fed ve ECB tarafı faiz artışına gittiler.Savaş var ama savaşın temposunun artacağını beklemiyorsun. Eğer öyle bir şey olsaydı ons altının fiyatı 2 bin liranın üzerinde kalıcı olurdu" dedi. 

Atilal, "Dolarda kur korumalı mevduat olmasaydı bu seviyelerin yanından bile geçilmeyecekti. Kur korumalı mevduat ile 15 lira bandında kaldı" diyerek merkez bankalarının faiz artırmasının faiz getirmeyen altındaki paranın faiz getiren enstrümanlara kayacağı anlamına geldiğini ifade etti. Altına dayalı mevduatın da altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırdığını kaydeden Atilal, "Altında kısa vadeli bir yukarı trend olacaktır ama genel trend aşağı yönlü olacaktır" ifadelerini kullandı.

Şeker fiyatları

Ekonomist Atilal şeker fiyatlarındaki artışa ilişkin, "Şeker fiyatlarında nakliyat tarafında ciddi sıkıntılar var. Gemiler o tarafa gidemiyor. Gidemediklerinden dolayı alamıyorlar. İç tarafta da marketlerde bundan bir iki hafta önce başlamıştı zaten alımdaki sınırlamalar. Net bir şekilde ithalatçı olduğumuz hemen hemen her üründe biraz beklentilerin bozulması biraz da içerisine spekülasyonların katılmasıyla beraber fiyatların yukarıya çıktığını görüyoruz" diye konuştu.

Atilal, "Uzun vadeli bir plan yapılmadığı takdirde böyle ataklarla karşılaşmamız normal olacak. Kısa vadede bunun bir çözümü yok" ifadelerini kullanarak faiz kur sarmalının gıdada da emtia bazında etap etap girildiğini kaydetti.

Atilal'in açıklamalarından satır başları:

(Fiyat artışları) Ramazan geliyor. Ramazan'a özel ürünlerde de bu durumu görebiliriz. 

Yurt içi yerleşikler KDV inerse net bir şekilde satışlar artar beklentisi vardı. Ama bu beklentiyi onlar da törpüledi. Konut fiyatları, kredi faiz oranları gibi ulaşıabilirkik nedeniyle KDV indiriminin şu anda bir etmen olabileceğini tahmin etmiyoruz. Tek başına KDV indirimi pek bir çözüm olmayacaktır. Fiyatın düşmesi için önemli olan yeni stok açılması. Mevcut stok eritilmeye çalışılıyor.

Petrol zaten motorin tarafında baktığımız zaman yeni rekorları zorluyor. Enflasyon tarafında taşıma maliyetlerinin artmasına dolayı yansımaları olacak. Etap etap bu taksilere kadar gelebilecek bir etken.