Ekrem İmamoğlu değişim çağrısını yineledi! "CHP grup toplantısı konuşması beklentimi karşılamadı"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'İstanbul'a Hizmette 4 Yıl Sunumu' programında değişim vurgusu yaparken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki konuşmasının ise beklentisini karşılamadığını belirtti. İmamoğlu, "Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye'yi, giderek muhalefetsiz bir otoriterliğe doğru sürüklediğini hep birlikte görmek zorundayız. Bir bütün olarak kendimizi, partimizi, muhalefeti yeniden inşa etmek ve kazanacak bir modeli hayata geçirmek zorundayız" dedi.

Ekrem İmamoğlu değişim çağrısını yineledi! "CHP grup toplantısı konuşması beklentimi karşılamadı"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, görev süresi boyunca gerçekleşen çalışmaları 'İstanbul'a Hizmette 4 Yıl Sunumu' programında anlattı. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşen programda İmamoğlu, değişim vurgusu yaptı.  İmamoğlu, "Muhalefetsiz rejimlerde vatandaşlar iktidarların merhametine terk edilir. Toplumun bizden esaslı bir çaba, değişim ve güçlü bir yolculuğu beklediğini biliyoruz. Bu değişimi gerçekleştirmek zorundayız. Bu şekilde davranırsak bulunduğumuzu mevzileri de koruyamayız. Daha da kötüsü, uzunca bir süre toplumsal muhalefetin değişim arzusunu ve umudunu kolay kolay yeniden harekete geçirmekte güçlük çekeriz" diye konuştu.  

VATANDAŞIN DEĞİŞİM TALEBİNE CEVAP VEREMEDİK 

İmamoğlu, "Ne yazık ki, cumhuriyetimizin 100. yılına girerken Türkiye, milli iradeye dayalı yönetim fikri zayıflamış, toplumsal kesimler arasında kutuplaşma derinleşmiş, adalete güven tükenmiş haldedir. Bu haliyle ülkemiz demokratik dünyadan ne yazık ki uzaklaşmış bir durumda. Muhalefet bileşenleri olarak 21 yıllık iktidarın en zayıf olduğu bir dönemde hem Meclis hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettik. Vatandaşın değişim talebine cevap veremedik, çare olamadık. İktidarı değiştirecek bir güven ve umut ortamı ne yazık ki oluşturamadık. Bugün içinde olduğumuz tablo sadece bir seçim yenilgisi tablosu değildir.  Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye'yi, giderek muhalefetsiz bir otoriterliğe doğru sürüklediğini hep birlikte görmek zorundayız. Dünya örneklerinden biliyoruz ki, muhalefetin etkisiz ve zayıf olduğu demokrasiler yaşamakta zorluk çekerler. Muhalefetsiz rejimlerde vatandaşlar iktidarların merhametine terk edilir. Toplumun bizden esaslı bir çaba, değişim ve güçlü bir yolculuğu beklediğini biliyoruz. Bu değişimi gerçekleştirmek zorundayız. Bu şekilde davranırsak bulunduğumuzu mevzileri de koruyamayız. Daha da kötüsü, uzunca bir süre toplumsal muhalefetin değişim arzusunu ve umudunu kolay kolay yeniden harekete geçirmekte güçlük çekeriz" diye konuştu.

MUHALEFETİ YENİDEN İNŞA ETMEK VE KAZANACAK MODELİ HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ 

İmamoğlu, "Bu tablo devam ederse önümüzdeki yerel seçimlerde de elde etmeyi arzu ettiğimiz o üstün başarıyı elde etmekte zorluk yaşarız. Türkiye muhalefetini hep birlikte buradan çıkarmak zorundayız. Bunu çıkartmak yine her zaman olduğu gibi Cumhuriyet Halk Partisi'nin göstereceği kararlı değişim iradesine bağlıdır.  Bir bütün olarak kendimizi, partimizi, muhalefeti yeniden inşa etmek ve kazanacak bir modeli hayata geçirmek zorundayız. En acil ve en hayati ihtiyaç budur. Sadece vitrinimizi ve söylemimizi değiştirmenin yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz. İdeolojik politik hattımızı sosyal demokrasinin evrensel ilkeleriyle, toplumun bugünkü özgürlük, adalet ve eşitlik talepleriyle ve zamanın ihtiyaçlarıyla güncelleme mecburiyetimiz vardı. Parti içi demokrasi vazgeçilmez prensibimiz olmalıdır. Değişmek zorundayız. Değişime direndiğimiz her dakika toplumla aramızdaki mesafeyi aştığımızı unutmamak zorundayız. En şeffaf haliyle vatandaşı dinlemek, taleplerini almak, onlarla beraber güçlenmenin vatandaşın katılımını, en güçlü şekilde artırmak zorundayız. Muhalefette yaşanacak yenilenme yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasının da en güçlü anahtarı olduğunu herkesin bilmek zorunda olduğunu ifade etmek isterim. Toplum bizden çok güçlü ve esaslı değişim beklediğini, birebir İstanbullu hemşehrilerim başta olmak üzere milletimizden duyuyorum. Bu değişimi gerçekleştiremezsek, ne vatandaşın beklentilerini karşılayabilir ne de bunu sağlayabiliriz" diye konuştu.  

KENDİMİZİ DEĞİŞTİRME KONUSUNDA KARARLILIĞI İFADE ETMEK DURUMUNDAYIZ 

Ekrem İmamoğlu, "Yeni ittifakların toplumda güven tazelemesi, iktidar umudunu diri ve enerjik tutması bir zaruret olması prensibi üzerinden değişmeyen ve dönüşemeyen bir muhalefet çok net olarak iktidarı da değiştirmekte güçlük çeker ve milletimize ciddi anlamda zarar verir. Ülkeye demokrasiyi getirebilmek için kendimizi değiştirme konusunda yoğun bir çaba, çalışma, çalıştay, vatandaşlarla buluşma ve bu konuda kararlılığı ifade etmek durumundayız. Tarih geçen yüzyılda Cumhuriyet Halk Partisi'ne Türkiye'nin modern ve güçlü bir devlet olmasına öncülük etme rolü vermişti. Zaman şimdi bize toplum eliyle daha güçlü bir demokrasi inşa etme sorumluluğunu kayıtsız şartsız sunuyor. Bu asla ve asla kaçmayacağız. Sonsuz çabayı ortaya koyması gereken en öncü kurumun Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu tekrar hatırlatıyorum. Bu anlamda üzerimize düşen sorumluluğu kayıtsız, şartsız biçimde yerine getirme konusunda her zaman olduğu gibi kararlı bir nefer olacağımı da buradan bütün vatandaşlarıma duyuruyorum" dedi.

"GRUP TOPLANTISI KONUŞMASI BEKLENTİMİ KARŞILAMADI"

CHP'nin salı günkü grup toplantısına dair konuşan İmamoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki konuşmasına dair "Beklentimi karşılamadı" dedi.

İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bir süre vermek gibi bir şey mümkün değil saygısızlık olur. Bu haftayı önemsiyorum. Salı günü düzenlenen grup toplantısı konuşması beklentilerimi karşılamadı. CHP Genel Başkanlığı'na aday olma gibi kavram asla konuşulmadı. Hiçbir zaman kendime makam biçmedim. Kendime bir ceket ya da elbise biçmedim tarifiyle izah ettim hem kamuoyuna hem kendilerine. Ben tamamen değişim sürecine talip olduğumu ve buna liderlik etme talebim olduğu doğrudur. Ben İBB Başkanıyım makamla ilgil tarif yapacak kişi asla olmadım, tarif söz konusu değil. Kendilerinin seçim sonrasına dönük ifadesi vardır. Böylesi bir sürecin ifade edilmesini doğru bulmadığımı kendilerine ifade ettim. Makam meselesi değil, elbette değişim talebimiz var. Bu kişilerin değişimi anlamına da gelecektir zaman içerisinde. Bunun İmamoğlu makam talep ediyor diye bir zemine oturtulmasını kınıyorum.

81 İL BAŞKANININ YAYIMLADIĞI ORTAK AÇIKLAMA

Basın açıklamasının ardından İmamoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

81 İl Başkanının yayımladığı ortak açıklamanın sorulduğu İmamoğlu, şu yanıtı verdi:

"81 il başkanı mı bilmiyorum neticede bir metin hazırlanmış galiba. Ama 4 il başkanının hazırladığı konusunda bilgiye sahibim. İl başkanlarını dinliyorum, konuşuyoruz. ne düşündüklerini biliyorum. Böyle bir açıklama yerine 81 il başkanı adına açıklama yapan kişilerin seçim sürecine dönük nasıl yol haritası ortaya koyacaklarını açıkladıkları metin olabilseydi.. Bu metnin 81 il başkanının bile büyük oranda kabul edeceği ya da fayda sağlayacağı bir metin olduğunu düşünmüyorum. Bu metnin hangi duyguyla yazıldığını bilmiyorum. Örneğin İstanbul, Ankara, İzmir İl Başkanı hazırladıysa seçimden 40 gün geçti örgüt neden bir araya gelmedi, neden tartışmadı? Bunu sorgulamak yerine kendileri yol haritası hazırlayabilirdi. İmalı ifadeler CHP il başkanlarına yakışmıyor."

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile son görüşmesinin detayları soruldu. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'nun kendisine "İlk önce İstanbul meselesini halledelim" dediğini doğruladı.

İmamoğlu şöyle devam etti: "Kendileri 'önce İstanbul meselesini halledelim, ondan sonra bu değişimi yapalım' sözleri kamuoyuna yansıdığı şekli doğrudur. Kendisi 'ilk önce İstanbul meselesini halledelim daha sonra genel başkanlık süreci doğrultusunda bir süreç' izahı oldu. Meselenin tam da İstanbul meselesi ve İstanbul'u kazanmanın olduğunu söyledim. Bizim ortaya koyacağımı CHP'deki kapsayıcı değişim sadece bir vitrin ve ardından paldır küldür seçim takvimi açıklamak değil."

BÜLENT KUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI... "GENEL BAŞKANIN GEREĞİNİ YAPACAĞINA İNANIYORUM"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamalarda Kuşoğlu, Genel Başkanlıkta adı geçen CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu'nu 'uyarmış' ve İmamoğlu’nun siyasi yasak ve hapis cezası talep edilen davalarından dolayı rahatlıkla genel başkan olmayacağını ifade etmişti.

İmamoğlu, Kuşoğlu'na sert tepki gösterdi: "Çok vasat bir açıklama. Bu vasat açıklamanın muhatabı ben değilim sayın Genel Başkan. Sayın Genel Başkanın gereğini yapacağını inanıyorum. Bu vasat açıklamaları aynı kişi birkaç kez dile getirdi."