Ekrem İmamoğlu'ndan dünyaya Suriyeli mülteciler çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Suriyeli mültecilerin sadece Türkiye'nin sorunuymuş gibi algılandığını belirterek "Aslında bu dünyanın bir sorunu" dedi ve herkesi bu konuda harekete geçmeye davet etti.

Ekrem İmamoğlu'ndan dünyaya Suriyeli mülteciler çağrısı

Dünyanın önde gelen şirketlerinin sahip ve üst düzey yöneticilerini bir araya getiren, “İntercontinental Chapter IC Toplantısı'nda katılan İmamoğlu, konuşmasının büyük bir kısmını Suriyeli mülteciler konusuna ayırdı.

İmamoğlu, “Mülteci konusu hem İstanbul’un sorunu hem Türkiye’nin sorunu; ama ıskalanan bir konu var ki, aslında mülteci konusu dünyanın bir sorunu. Sanki bu konu, Türkiye’ye mal edilmiş, Türkiye’nin çözmesi gereken bir konuymuş şeklinde algılanıyor; ama öyle değil. İstanbul, 16 milyonluk bir kent. Son dönemlere kadar sorunlar arasında mülteci sorunu yoktu. Artık gündem ne olursa olsun, deprem de olsa ikinci sıra gündem konusu, mülteci sorunu oluyor. Artık kent hayatını direkt etkiliyor” dedi.

İmamoğlu, İstanbul'daki göçe dair bazı istatistiki verilerle yer vererek söyle konuştu:

“2012’ye kadar 14 bin mülteci nüfusu var, Türkiye’de. 2013’te 225 bine, 2014’te 1,5 milyona, 2016’nın sonuna doğru 2 milyon 800 bine çıkıyor. Şu anda biz, bu nüfusun 4 milyon civarında olduğunu düşünüyoruz (...). Bir savaştan kaynaklı toplu göçün sorunu, bu yüzden dünyanın bir sorunudur. Hep birlikte çözmeliyiz. Aksi taktirde bugün İstanbul’un başına gelen konu, bütün dünya ülkelerinin başına gelebilir.”

İmamoğlu, mültecilerle işsizlik arasında bağlantı olup olmadığı sorusu üzerine de şunları söyledi:

“İşsizlik konusunda bir kısım vatandaşımız, kendi mahallesinde işsizliğin sebebi olarak doğrudan Suriyelileri görüyor. Aynı zamanda toplumsal bir çatışmaya sebep olabiliyor. Bunları da engellemek ve gerçek sebebin o olmadığını anlatma çabası içerisindeyiz. Orada biz bir asimile peşinde değiliz. Biz, bu insanların kendi ülkelerinde varlığı peşindeyiz. İşsizlik oranlarının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Güncel olarak yaşadığımız bir problemin mülteci konusuyla paralel olmadığı fikrindeyiz biz. Ülkemizdeki son dönemdeki ekonomik daralmanın büyük oranda işsizliğe sebep olduğunu düşünüyoruz. Direkt işsizlikle bağlantılı bir mülteci konusunu yorumlamak elbette mümkün değil; ama dediğiniz gibi güncel bir psikolojik sorun yaşıyoruz.”