El Bağdadi operasyonunda dikkat çeken Türkiye detayı

Amerikan New York Times gazetesi, ABD özel kuvvetlerinin Suriye İdlib'deki bir köyde DAEŞ  terör örgütünün lideri Ebubekir El Bağdadi'yi öldürmesinin tüm detaylarını yazdı. Haberde, Türkiye ile ilgili önemli bir detay da var. İşte o operasyonla ilgili detaylar...

El Bağdadi operasyonunda dikkat çeken Türkiye detayı

İstihbarat başkan Trump'ı aylarca bilgilendirdi. Başkan Trump da Bağdadi'nin yakalanmasını bölgedeki en önemli öncelik olarak belirledi.

Başkandan bir anda gelen bölgeden çekilme kararı, operasyonun zamanını öne çekti. Bağdadi'ye düzenlenin operasyonun detayları gün yüzüne çıkmaya başladı. Operasyonla ilgili Türkiye detayı da dikkat çekti.

ABD'liler, Bağdadi'nin eşlerinden birisi ile yakalanmış olan bir IŞİD kuryesinin sorgulanmasının sonucunda bir istihbarata ulaştı. Söz konusu kuryenin adı, Bağdadi'nin danışmanlarından İsmail el Ethavi idi. Ethavi, Türkiye'de yakalanıp Irak'a iade edildi. 

CIA, bu istihbaratın ışığında Iraklı ve Suriyeli yerel istihbarat birimleriyle birlikte çalışmaya başladı.

Operasyonun gelişimi konusunda bilgi sahibi olan 10'a yakın ABD savunma bakanlığı, istihbarat, ordu ve terörle mücadele yetkilisi cumartesi gecesi başlatılan operasyona giden süreci anlattı.

CIA, Bağdadi'nin IŞİD'in rakibi El Kaide bağlantılı örgütlerin hakim olduğu Suriye'nin kuzeybatısındaki bir köyde bulunduğuna dair bir istihbarat alınca operasyonun planlaması başlatıldı. Bağdadi'nin yanında kaldığı kişi ve saklandığı ev belirlendi.

Suriye hava sahasının operasyon yapılacak bölümü ise Rusya ve Suriye hükümeti tarafından kontrol ediliyordu. Operasyonlar en az iki kez son dakikada iptal edildi. Son operasyon planlaması geçen hafta içerisinde iki ila üç günde tamamlandı.

Bir istihbaratla Bağdadi’nin yer değiştirmek üzere olduğu öğrenildi. ABD'nin ordu komuta kademesi hızla harekete geçilmesine karar verdi. Bağdadi'nin yer değiştirmesine halinde ABD ordusunun da bölgeden çekilmesiyle izinin sürülmesi çok daha zor olacaktı.

ABD savunma bakanlığı pentagon, bölgedeki casus, keşif uçuşu ve askeri varlık ağı çözülmeden önce harekete geçerek hazırlıkları hızlandırdı ve riskli bir gece baskını düzenlendi.