El Kaide Lideri El Zevahiri öldürüldü! Beyaz Saray'dan ilk açıklama geldi

ABD basınında yer alan haberlere göre ABD haftasonu Afganistan'da drone ile El Kaide'ye yönelik bir operasyon düzenledi. ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre saldırıda El Kaide lideri Ayman El Zevahiri öldürüldü.

El Kaide Lideri El Zevahiri öldürüldü! Beyaz Saray'dan ilk açıklama geldi

ABD'li bir yetkili, hafta sonu Afganistan'ın başkenti Kabil'de kritik bir El Kaide hedefine yönelik başarılı bir operasyon düzenlendiğini açıkladı. Associated Press'in üst düzey ABD'li kaynaklara dayandırdığı habere göre; CIA'in insansız hava aracıyla gerçekleştirdiği operasyon sonucu El Kaide lideri Eymen El Zevahiri öldürüldü.

Başına 25 milyon Dolar ödül koyulmuştu
Uzmanlar bunun ABD'nin gecen yil sansasyonel sekilde Afganistan'dan cekilmesinin ardindan yapilan ilk operasyon olduguna dikkat cekti. 71 yaşındaki Eymen el Zevahiri, Mayıs 2011'de Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle birlikte El Kaide'nin yeni lideri olmuştu.
 ABD, Mısırlı bir ilahiyatçı ve genel cerrahi uzmanı olan Zevahiri'nin başına 25 milyon Dolar ödül koymuştu.

Biden'dan açıklama geldi 

Konuşmasında operasyonun detaylarına da yer veren Biden, "Başkan Bush, Obama ve Trump dönemlerinde bıkıp usanmadan Zevahiri’yi aradıktan sonra, istihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri’nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı" dedi.

Biden konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu görev dikkatle planlandı, diğer sivillere zarar verme riskini titizlikle en aza indirdi ve bir hafta önce, koşulların uygun olduğu söylendikten sonra, onun işini bitirmek için son onayı verdim ve görev başarılı oldu."

Biden, operasyonda aile üyelerine zarar gelmediğini ve sivil can kaybı yaşanmadığını da sözlerine ekledi.

2011'de ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına Zevahiri geçti. Zevahiri, yaklaşık 3.000 sivili öldüren 11 Eylül 2001 saldırılarının beyni olmakla suçlanıyordu. 

Uluslararası haber ajanslarına konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Zevahiri'nin Kabil'de bir evin balkonunda bir insansız hava aracı saldırısında öldürüldüğünü söyledi.
Sahada Amerikan askerlerinin olmadığını sözlerine ekleyen yetkili, Zevahiri'nin Afganistan'daki varlığının, Taliban'ın 2020'de Doha'da ABD ile imzaladığı ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin yolunu açan anlaşmanın "açık bir ihlâli" olduğunu kaydetti.

Biden'ın konuşmasından önce bir Taliban sözcüsü, Pazar günü Kabil'in bir yerleşim bölgesinde bir ABD insansız hava aracı saldırısının gerçekleştiğini bildirmişti.
Bunu, uluslararası ilkelerin açık bir ihlali olarak nitelendirdi.

Sözcü, "Bu tür eylemler son 20 yılın başarısız deneyimlerinin tekrarıdır ve ABD’nin, Afganistan’ın ve bölgenin çıkarlarına ters düşmektedir” dedi.

Beyaz Saray'dan açıklama
Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, Zevahiri'nin öldürüldüğüne ilişkin bir bilgi yer almazken, "hafta sonu Afganistan'da terörle mücadele kapsamında önemli bir El Kaide hedefine yönelik başarılı bir operasyon düzenlediği ve operasyonda sivil kayıp bulunmadığı" mesajı aktarıldı.

Önemli bir başarı vurgusu
Eski CIA ve üst düzey Pentagon yetkilisi Mick Mulroy, Zevahiri'nin öldürüldüğü operasyonu ABD'nin terörle mücadelesinde önemli bir başarı olduğunu ifade etti. Mulroy operasyonun yıllar içinde toplanan istihbaratın bir sonucu olduğunu vurguladı.