Elektrikli scooterlara yeni düzenleme devreye girdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), elektrikli scooterlara yeni bir karar aldı. Devreye giren yeni düzenleme ile araçları 15 yaşından küçükler kullanamayacak ve azami hız 20 kilometre olacak. İşte detaylar…

Elektrikli scooterlara yeni düzenleme devreye girdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), yeni nesil ulaşım araçlarından Elektrikli Scooter kullanımı, denetimi ve yetki esaslarına yönelik yeni kararlar aldı.

8 ilçede 5 bin 169 scooter kullanımına izin verilen yeni düzenleme ile araçları 15 yaşından küçükler kullanamayacak ve azami hız 20 kilometre olacak.

Elektrikli scooterlar, sadece Ankara Büyükşehir Belediyesinin izin verdiği alanlara park edilebilecek, bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa buralarda yoksa taşıt yolunda kullanılabilecek, kaldırımlarda kullanılmayacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ve UKOME'nin aldığı karar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesince denetlenecek scooterlarla ilçe sınırlarının dışına çıkılamayacak. Elektrikli scooter, otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılmayacak.

Scooterlar, bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa buralarda, yoksa taşıt yolunda kullanılabilecek, kaldırımlarda ise kullanılmayacak.

İşleticiler, oluşabilecek zararlar ile üçüncü kişilere verilebilecek zararlara karşı, kullanıcılara "Ferdi Kaza" ve "3. Şahıs Kaza Sigortası" yaptıracak. Yolculuk sonunda kullanıcıya, kullanım süresi, kullanım tutarı ile saat ve tarihi yazan fatura kesilmesi de zorunlu olacak.