‘Elem ve öfke’ indirimini İstinaf da uygun gördü

İzmir Bornova’da, arkadaşlık yaptığı 28 yaşındaki Ceyda Yüksel’i cam parçasıyla hayati bölgelerine defalarca darbe vurarak öldüren ve geçmişinde sabıkları olan sanık Serkan Dindar, ‘elem ve öfkenin niteliği ve boyutu’ dikkate alınarak 'haksız tahrik' indirimi ile 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karara itiraz edildi ancak İstinaf, yerel mahkemenin kararını yerinde bularak kararı onadı.

‘Elem ve öfke’ indirimini İstinaf da uygun gördü

İzmir Bornova’da 20 Ağustos 2020 tarihinde, kaynak ustası Serkan Dindar'ın, zemin kattaki dairesinden tartışma geldiği ihbar edildi. Adrese giden polis, daireye girdiğinde Ceyda Yüksel'i ölü buldu. Yüksel'in sağ kolunun kopma derecesinde kesildiği ve vücudunda cam kesikleri bulunduğu belirlendi.  Tutuklanan Dindar'ın, 'Yaralama' ve 'Trafiği tehlikeye sokma' suçlarından sabıkalı olduğu ortaya çıktı.

‘Elem ve öfke’ indirimini İstinaf da uygun gördü - Resim : 1

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ

İzmir 6. Ceza Mahkemesi'nde 28 Nisan’da görülen davanın karar duruşmasında mahkeme, sanık Dindar’ı 'Kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı, ardından 'haksız tahrik' indirimi uygulayıp Dindar'ın cezasını 18 yıl hapse indirdi. Mahkeme heyeti sanığa, 'Uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan ise ceza vermedi.

ELEM VE ÖFKENİN BOYUTU DİKKATE ALINMIŞ…

Gerekçeli kararda mahkeme, Dindar'ın cinsel yakınlaşma isteğini geri çevirmesi nedeniyle gece eve dönerken sokakta tartışma yaşadığı, çevredekilerin ifadelerinden yola çıkarak tartışmanın evin içinde sürdüğünün de altı çizildi. Sanık Dindar'ın kapıldığı tahriğin etkisiyle Yüksel'i evin salon kapısının camını kıracak şekilde tutup, kapıya vurduğu da belirtildi. Dindar'ın Yüksel'in hayati öneme sahip organ ve damarlarının bulunduğu baş ve göğüs bölgesini cam kırıklarının olduğu kapı boşluğuna sokup, geri çektiği eyleminin ve kastının öldürme sonucuna yöneldiği de belirtildi. Dindar hakkında, tahrik altında suçu işlediği, kapıldığı elem ve öfkenin niteliği ve boyutu dikkate alınarak da haksız tahrik indirimi uygulandığına vurgu yapıldı.

‘Elem ve öfke’ indirimini İstinaf da uygun gördü - Resim : 2

İSTİNAF KARARI ONADI

Yerel mahkemenin kararına taraf avukatlarının itiraz etmesi üzerine dosya istinafa taşındı. Daire, Dindar'a kasten öldürme suçundan yerel mahkeme tarafından verilen cezada usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığına, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığına kanaat getirdi. Avukatların istinaf taleplerini reddeden İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle onadı.