Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi

Twitter'ı satın almasının ardından gündem olan dünyanın en büyük girişimcisi Elon Musk'ın hayatı merak konusu oldu. Şimdi de Coca-Cola'yı satın alıp içine kokain koyacağını söyleyen Musk'ın hayatını sizler için derledik. Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi...

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi

Twitter'ı satın alacağını açıklamasının ardından dünya gündemine oturan Elon Musk, Google'da en çok aratılan kişiler arasına girdi. Yaptığı bir paylaşımda şimdi de 'Coca-Cola'yı satın alıp içine tekrar kokain koyacağım'' diyerek Coca-Cola'yı da satın alacağını duyuran Elon Musk'ın hayatı merak edildi. Tesla ve SpaceX gibi ünlü şirketlerin sahibi olan Elon Musk'ın hayatını sizler için derledik. Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi...

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 1

ELON MUSK KİMDİR?

Adını günlük hayatımızda sıklıkla duyduğumuz kişilerden biri olan Elon Musk, dünyaca ünlü bir girişimci. Musk, elektrikli araç tasarlayan, üreten ve satan bir şirket olan Tesla'nın ve uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX'in sahibi. Elon Musk bunların yanı sıra; Neuralink, PayPal, The Boring Company, Zip2, OpenAI, X.com, Musk Foundation gibi kuruluşların da sahibi. Peki, Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli?

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 2

Elon Musk, 50 yaşında ve hayatına birçok başarı sığdırmış bir insan. Musk, şu anda 277 milyar dolar (+121 milyar dolar) servetiyle dünyanın en zengin insanı konumunda. Elon Musk,  28 Haziran 1971'de Güney Afrika Cumhuriyeti 'nde dünyaya geldi. Girişimci, endüstriyel tasarımcı, mühendis, teknoloji girişimcisi ve hayırsever olan Musk, Kanada ve ABD vatandaşı. Ünlü isim şimdilerde 20 yaşında göç ettiği ABD'de yaşamakta.

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 3

Tesla ve SpaceX'in yanı sıra artık Twitter'ın da sahibi olan Elon Musk, 2018'de Kraliyet Topluluğu Üyesi (FRS) seçildi. Dünyanın en zengin insanı olmasının yanı sıra 2016'da Forbes dergisinin yayımladığı "Dünya'nın En Güçlü İnsanları" listesinde 25. sırada yer aldı. Yine Forbes'in 2019 yılında yayımladığı "Dünya'nın En Yenilikçi İnsanları" listesinde ise 1. sırada yer aldı. Renkli bir kişiliği olan Elon Musk'ın oyunculuk tecrübesi de bulunuyor. 2010'da yayınlanan Iron Man 2 filminde rol aldı.

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 4

ELON MUSK'IN EĞİTİM HAYATI

Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın çocuğu olan Elon Musk,  Queen's Üniversitesi'ne gitmek için Kanada'ya taşınmadan önce, kısa süreliğine Pretoria Üniversitesi'ne katıldı. İki yılın ardından Pennsylvania Üniversitesi'ne geçen Elon Musk, burada Wharton School'dan ekonomi alanında lisans, fizik alanında ise B.A. ve B.Sc. derecelerini kazandı.

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 5

Doktora derecesine başlamak isteyen Elon Musk, 1995 yılına geldiğinde Kaliforniya'ya taşındı ve Stanford Üniversitesi'nde, uygulamalı fizik ve malzeme bilimleri alanında yüksek lisans yaptı. Fakat Muski, akademik kariyer yerine iş kariyeri üzerinden devam etmeye karar verdi. Musk, kardeşi Kimbal Musk ile birlikte 1999'da Compaq tarafından $340 milyona satın alınan bir web yazılım şirketi olan Zip2'yi kurdu. Ardından, çevrimiçi bir banka olan X.com'u kurdu. 2000'de Musk, bir önceki yıl PayPal'ı kuran ve Ekim 2002'de eBay'e $1,5 milyara satan Confinity şirketi ile birleşti.

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 6

2002 yılının Mayıs ayında Elon Musk, CEO'su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi olduğu uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX'i kurdu. Musk, elektrikli araç üreticisi Tesla Motors, Inc.'e 2004 yılında katılarak ürün mimarı oldu. 2008 yılında ise şirketin CEO'su oldu. Elon, 2006 yılında günümüzdeki Tesla'nın bir yan kuruluşu olan vegüneş enerjisi hizmetleri sunan SolarCity'nin kurulmasına yardımcı oldu.  

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 7

2015 yılında dost canlısı olarak gördüğü yapay zekâ araştırma şirketi olan ve kâr amacı gütmeyen OpenAI'yi kurdu. Temmuz 2016'ya gelindiğinde ise Musk sekiz nörolog ile birlikte bir nöroteknoloji şirketi olan Neuralink'i kurdu.

Musk, Aralık 2016'da  altyapı ve tünel inşaat şirketi olan  The Boring Company'yi kurdu. Elon Musk, üst düzey bir hızlı ulaşım aracı olan Hyperloop'ı tapray teknolojisi ile geliştirdi. Ünlü isim, her ne kadar yaptığı çalışmalar ve başarısı ile adını duyursa da kimi zaman aynı alışılmışın dışında duruşlar sergilediği tavırlar ve çok duyulan skandalları nedeniyle oldukça eleştiri aldı.

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 9

ALDIĞI ELEŞTİRİLER VE ŞİKAYETLER

2018  yılında Tham Luang kurtarma operasyonunda denizaltısı uygun görülmeyen ve reddedilen Musk, dalgıç takımının liderine "pedo-adam" dedi. Dalgıç takımının lideri Musk'a iftira davası açtı fakat California Hukuk Jürisi Elon Musk'ın lehine karar verdi.

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 10

2018 yılında ise Musk, Joe Rogan'ın podcastine kenevir içtiği zamana atıfta bulunarak Tesla'nın özel olarak devralınması için hisse başına $420 fon sağladığını tweetledi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu yorum için Musk'a dava açtı. Musk geçici olarak başkanlıktan çekildi ve SEC ile anlaştı. Twitter kullanımındaki sınırlamaları kabul etti. Musk ayrıca yapay zeka, toplu taşıma ve COVID-19 pandemisi hakkındaki görüşlerinden dolayı da ciddi eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Musk en son Twitter'ı 25 Nisan 2022 tarihinde yaklaşık 44 milyar $ satın almasıyla gündem oldu.

Elon Musk kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Elon Musk'ın hayat hikayesi - Resim : 11

ELON MUSK'IN SAHİP OLDUĞU ŞİRKETLER

Tesla

SpaceX

Neuralink

PayPal

 The Boring Company

Zip2

OpenAl

X.com

Musk Foundation

Twitter