Milyonlar bekliyordu, tarihi böyle duyurdu! 2021 emekli ek ödeme zammı

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ek ödemelerin hesaplara yatırılacağı tarih belli oldu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, zamlı ödemelerin bugün yatırılacağını açıkladı. Peki emekli maaşına ek ödeme maaşa dahil mi? Emekliye ek ödeme ne kadar? İşte bilmeniz gerekenler...

Milyonlar bekliyordu, tarihi böyle duyurdu! 2021 emekli ek ödeme zammı

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un milyonlarca emekliyi ilgilendiren müjdeyi bugün verdi. 2006 yılına kadar vergi iadesi olarak yapılan ödeme günümüzde emekli maaşlarına ek ödeme olarak ödeniyor. Emekli maaşının yüzde 4’ü, ek ödeme olarak tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. TÜİK enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra memur ve emekli ocak maaşlarına zam yapıldı. Memur ve memur emeklileri yüzde 3'lük de sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri ocak ayında toplam yüzde 7.33 zam alacak.

Öte yandan emekliler emekliler için vergi iadesinin yerine getirilen ek ödeme oranının yükseltilmesini talep ediyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Ergün, yaptığı açıklamada, çalışanların ve emeklilerin 2006'ya kadar harcamaları karşılığında topladıkları fişleri zarflara işlemek suretiyle vergi iadesi aldığını anımsattı. Bu sistemin yerine 2006'dan itibaren emekliler için ek ödeme, çalışanlar için asgari geçim indirimi uygulamasının getirildiğini belirten Ergün, ek ödeme için yüzde 4-5'lik oranların belirlendiğini vurguladı. Emekli maaşına ek ödemelerin hesaplara yatırılacağı duyuruldu. Peki emekli ek ödemeleri maaşa dahil mi? Emekliye ek ödeme ne kadar? İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon aralık ayında yüzde 1,25 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise 14,60 oldu. Enflasyon oranının açıklanmasıyla memur ve emekli maaş zammı da belli oldu.

Bu rakama göre, memur ve memur emeklilerine yüzde  4.36 enflasyon zammı gelecek. Memur ve memur emeklileri yüzde 3'lük de sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri ocak ayında toplam yüzde 7.33 zam alacak. 

Ek ödeme nedir, ne zaman ödenir?

2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Emekli maaşının yüzde 4’ü, ek ödeme olarak tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4’lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor. Ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere maaşlara zam gelmekte, zamlarla birlikte alınacak ek ödeme tutarı da artıyor.

Vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Maaşın yüzde 4’ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Her ay bankaya yatan emekli maaşınızın içinde ek ödeme de var. Maaş zammı ise ek ödemeli maaşınız üzerinden değil, çıplak maaşınız üzerinden hesaplanıyor.

Ek ödeme kimlere yapılır?

5454 sayılı Kanunla ek ödeme kapsamına alınanlar açıklanmıştır. Bu kanun kapsamından primli, primsiz ödemeler statüsünden aylık, gelir alanlar da yararlanıyor. 5510 sayılı Kanun statüsünden olanlar;

* Emekli Sandığı(4/c),

* Sosyal Sigortalar Kurumu(4/a),

* Bağ-Kur (4/b) aylık ya da gelir alanlar yararlanıyor.