Emekli maaşları ne kadar artacak? Milyonlarca emekliye ek zam geliyor! Cevdet Yılmaz açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi müdürleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye’nin büyüme performansı, kur korumalı mevduattan kademeli çıkış gibi konular öne çıktı. Yılmaz, milyonlarca emeklinin beklediği ek zamla ilgili olarak, "Emeklileri enflasyona ezdirmeme prensibimizden uzaklaşmış değiliz ve tüm gayreti sarf ediyoruz." dedi.

Emekli maaşları ne kadar artacak? Milyonlarca emekliye ek zam geliyor! Cevdet Yılmaz açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi müdürleriyle İstanbul’da bir araya geldi Orta Vadeli Program ve makroekonomik görünüme ilişkin konuların konuşulduğu toplantı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşti.

Toplantıda makro ekonomik göstergelerin OVP ile uyumlu seyrettiği, emekli aylıkları, Türkiye’nin büyüme performansı, kur korumalı mevduattan kademeli çıkış gibi konular öne çıktı.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "SSK, Bağkur ve memur emekli aylıklarını dengeye taşıyacağız. Bunun için kanuni düzenleme ihtiyacı var. En düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira için ne yapabileceğimizi çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Kabine'de ele alınacak. Emeklilerin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

“YASTIK ALTI DÖVİZ VE ALTIN İÇİN NE YAPABİLİRİZ BAKIYORUZ”

Yılmaz, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili, "Cari açığı düşürürken, yatırımları düşürerek değil, tasarruf oranlarını artırarak cari açığı düşürmek durumundayız. Bu da işte bu tür kaynaklarımız daha fazla sisteme dahil olması, yine TL tasarrufların özendirilmesi gibi birçok boyutla ilgili. Sigortacılıkla, sermaye piyasalarıyla, birçok boyutuyla iç tasarruf oranlarımızı artırmak ana yaklaşımlarımızdan bir tanesi altına-dövize de böyle bakıyoruz. Bunu iyileştirme yönünde ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" diye konuştu.

“KIDEM TAZMİNATI İÇİN UZLAŞMA OLMADAN ADIM ATMAYIZ”

Kıdem tazminatı sisteminin değişip değişmeyeceğine yönelik soruyu yanıtlayan Yılmaz, "Tamamlayıcı emeklilik kıdem tazminatıyla ilgili bir konu değil. İşçi-işveren-hükümet uzlaşmadan adım atmayız." dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALANLARIN SON DURUMU

Yılmaz 7 bin lira olan en düşük emekli aylığı alanlarla ilgili olarak şunları söyledi:

"2019 yılında yanlış hatırlamıyorsam başladı, asgari emekli diye bir kavram yoktu, 2018 ve 2019’larda ilk defa hukukumuza girdi Meclis’te bir kanuni düzenlemeyle. O tarihten bu yana da çeşitli zamanlarda artışlar yapılarak bugün işte 7 bin 500 gibi bir kanuni ücret söz konusu. Burada da şöyle bir ayrım oluyor, normalde primle maaş dengesi, sosyal güvenliğin özü bu. Ne kadar çok prim, ne kadar uzun süre prim öderseniz maaşınızın o kadar yüksek olması gerekiyor, sistemin mantığı bu. Ama bazı emekli aylıklarının şu veya bu sebeple, düşük prim ödeme olabilir, az süre çalışma olabilir, burada bu işi daha iyi bilen uzman arkadaşlarımız da var. Ücreti düşük olanlar var, bunları 7 bin 500’e kanunla getirdiğinizde kök ücret düşük kaldığı için bir sonraki oransal artışlarda sorun yaşanabiliyor, böyle bir durumla karşı karşıyayız doğrusu.

Bir taraftan da normal primiyle bu civarda yine maaş alanlar var, şimdi ikisini birbirinden ayırmak lazım. Yani kök ücreti de 7 bin 500 civarında olan bir topluluk da var, dolayısıyla o sayıların hepsini kök ücreti 7 bin 500’den düşük diye görmemek lazım, 7 bin 400 vardır, 7 bin 300 vardır, en düşük 5 bin-5 bin 500’ler civarında diye biliyorum, ama burada bir skala var. Ona yakın olan kök ücreti olan var, daha uzak olan var, buralarda da bir anlamda bir sosyal denge anlamında kanuni düzenlemeyle oluyor bunlar biliyorsunuz, idari kararla gerçekleşen şeyler değil, bir kanun gerekiyor.