Emekli olabilir yazısı zorunlu mu? Emekli olabilir yazısı e-Devlet’ten nasıl alınır?

EYT kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte yüz binlerce kişi emeklilik başvurularını yapmaya başladı. Çalışan işçinin emekliliğe hak kazanıp kazanmadığının tespiti için “Emekli olabilir” yazısı alması gerekiyor. EYT’liler, Emekli olabilir yazısını nereden ve nasıl alınacağını sorguluyor. Peki, Emekli olabilir yazısı zorunlu mu? Emekli olabilir yazısı e-Devlet’ten nasıl alınır? İşte e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sorgulama ve emeklilik bilgi ekranı!

Emekli olabilir yazısı zorunlu mu? Emekli olabilir yazısı e-Devlet’ten nasıl alınır?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunu yürürlüğe girdi. Çalışan ve emekliliği hak eden pek çok kişi başvurularını gerçekleştiriyor. EYT’lilerin emekli olabilmesi ve maaş başlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “Emekli olabilir” yazısı getirmesi isteniyordu. Ancak, SGK, emeklilik başvurularındaki yoğunluk nedeniyle “Emekli olabilir” yazısı vermeyeceğini yazının e-Devlet üzerinden alınacağını duyurdu.

EMEKLİ OLABİLİR YAZISI ZORUNLU MU?

EYT kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte hak sahipleri emeklilik başvurusu için işlemlere başladı. İşveren, halen bir işte çalışmakta olan kişilerin emeklilik gerekçesi ile iş akdini feshederken işçinin gerçekten emekliliğe hak kazanıp kazanmadığını anlamak için daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “Emekli olabilir” yazısı getirilmesini istiyordu. SGK, emeklilik başvurularındaki yoğunluğu dikkate alarak yazı vermeyeceğini açıkladı.

EMEKLİ OLABİLİR YAZISI E-DEVLET’TEN NASIL ALINIR?

SGK emekli olabilir yazısı almak için e-Devlet üzerinden izlenecek adımları tek tek açıkladı. SGK, e-Devlet’ten “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi” ve “Çalışma Hayatım” hizmetlerinden sorgulama yapılarak emekliliğe hak kazanma koşullarının yerine getirilip getirilmeyeceğinin işçi ve işverence tespit edilmesini istedi.

Ekranda “4A tesciline göre emeklilik bilgileri” bölümünde prim gün sayısı ve sigortalılık süresi satırlarının karşısında “kalan prim gün 0 gün” ve “Kalan süre 0 gün” yazması gerekiyor.

Sorgulamada kalan gün ve sürenin sıfır yazması, emeklilik için gerekli prim günü ve sigortalılık süresi koşullarının yerine getirildiği anlamına geliyor.