Emekli promosyonunda miktarlar yükseldi! Sosyal Güvenlik Kurumu açıkladı! İşte ödenecek tutarlar...

Emekli maaşlarına Temmuz ayında yapılan zammın ardından özel bankalar harekete geçmiş ve promosyon ödemeleri için adeta yarışa girmişlerdi. Bu yarışta kamu bankaları sessizliğini korumayı tercih etmişti. Hala maaşlarını kamu bankalarından alan vatandaşlara müjde SGK'dan geldi. Emekli müşterilerini kaybetmek istemeyen 19 banka SGK ile protokol imzaladı. İşte o protokolün detayları ve ödenecek tutarlar...

Emekli promosyonunda miktarlar yükseldi! Sosyal Güvenlik Kurumu açıkladı! İşte ödenecek tutarlar...

Maaş zamlarının ardından özel bankalar ardı ardına promosyon cazip promosyon tekliflerini emekli vatandaşlara sunmuştu. Kamu bankalarının durgunluğu dikkat çekmiş uzunca bir zaman yarışa dahil olacak mı sorusu düşünülmüştü. Kamu bankaları da sessizliğini bozdu ve harekete geçti. 

Maaş tutarı 1.500 TL’ye kadar olan emekli vatandaşlara 500 TL, 1.500-2 bin 500 TL arasında olanlara 625 TL, 2 bin 500 TL üstü olanlara da 750 TL promosyon ödemesi yapılıyordu. Temmuz ayından itibaren özel bankalarda bu tutarlar değiştirildi. Bankalarda en fazla ödenen promosyon tutarı 3 bin TL civarında seyrederken, bankalar bu tutarı önce 5 bin TL’ye, sonra 6 bin TL’ye,7 bin 500 TL’ye çıkardı. Hatta 10 bin TL'yi bulan promosyon ödemeleri bile duyuruldu.

Özel bankalar tarafından yapılan bu yüksek promosyon ödemelerine rağmen çoğu emekli vatandaş maaşlarını kamu bankalarından almaya devam ediyor. Durum böyle olunca kamu bankaları tarafından yapılan promosyon ödemelerinde de güncelleme yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kamu bankalarına 3 yıl taahhüt veren emeklilere verilecek promosyon ödemesinin 5 bin TL olacağını açıkladı.

SGK tarafından yapılan açıklamaya göre, kurum ile bankalar arasında Mart 2020’de imzalanmış olan emekli ve hak sahiplerine promosyon ödenmesine ilişkin protokollerin 1 Kasım 2022’de yeniden düzenleneceğini söyledi. Özel bankalarla birlikte kamu bankalarının da bulunduğu toplam 19 banka ile yeniden protokol imzalanacağı belirtildi.

Emekli promosyonunda miktarlar yükseldi! Sosyal Güvenlik Kurumu açıkladı! İşte ödenecek tutarlar... - Resim : 1

Protokolde yer alacak tutarlar

Bankalar ile imzalanacak protokole göre SGK’dan gelir/aylık alan emekli ve hak sahiplerinden gelir/aylıkları;

- 3.500 TL’ye kadar olanlara 3.000 TL,

- 3.500 TL–7.500 TL arası olanlara 3.500 TL,

- 7.500 TL–10.000TL arası olanlara 4.500 TL,

- 10.000 TL’den fazla olanlara 5.000 TL, 3 (üç) yıl için peşin promosyon ödemesi yapılacak.

Promosyon miktarlarını artırabilecekler

Vatandaşların promosyon ödemelerinden faydalanabilmesi için, bankalara başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru yapan vatandaşların, gelir ya da aylıklarını 3 yıl süre boyunca aynı bankadan alacağına dair taahhütname imzalayacaklar. SGK'dan yapılan açıklamada, “Belirlenen tutarlar asgari olup, bankalar kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabilecekler” denildi. SGK’nın protokol imzalayacağı bankalar şöyle:

Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, TEB, Yapı Kredi, Akbank, QNB, Denizbank, Finansbank, ING, Şekerbank, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Albaraka Türk, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Odeabank, Fibabanka.