Emekli ve memur zammında %15 artış kapıda, Temmuz ayında netleşecek oranlar için yeni ihtimaller gündeme geldi! İşte son gelişmeler

Türkiye gündemi Temmuz ayında yapılacak zamları merakla bekliyor. Seçim öncesi verilen vaatlerde, memurların, emeklilerin mağdur edilmeyeceği ve asgari ücretin de iyi bir seviyede yükseltileceği duyurulmuştu. Yaşanan son gelişmelere göre zam oranları netleşmye başladı. İşte detaylar...

Emekli ve memur zammında %15 artış kapıda, Temmuz ayında netleşecek oranlar için yeni ihtimaller gündeme geldi! İşte son gelişmeler

TÜİK, Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamıştı. Mayıs ayı için devlet, doğalgaz faturalarını ücretsiz yapmıştı. Ancak bu durum, enflasyon rakamlarının düşmesini sağladı. Doğalgaz faturaları sıfır olarak kabul edilip işlendiği için enflasyona hiç bir etki sağlamadı. Buna göre enflasyon hesaplarında da farklılıklar doğdu. Eğer Mayıs ayı için doğalgaz faturası ücretsiz olmasaydı, 6 aylık zam oranlarının %20’lere çıkabileceği söyleniyor. Ancak şu anki veriler değerlendirildiğinde, maaşlara yapılacak zam oranı %15 seviyesinde kalıyor.

Pek çok vatandaş büyük bir merakla Haziran ayı enflasyon rakamlarını beklemekte. Haziran ayındaki hesaplamalarla birlikte, maaşlara yapılacak zam oranları da belli olacak. Asgari ücretin ne kadar olacağı, emekli ve memur maaşları, TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını paylaşmasından sonra belirlenecek.

REFAH PAYI MAAŞLARA DAHİL EDİLECEK

Mayıs için enflasyon rakamları belli oldu. TÜİK’in açıklamasına göre TÜFE, ilk 5 ay için %15 civarında hesaplanmış durumda. Bu oranın çıkmasında etkili olan şey ise Mayıs ayında doğalgazın ücretsiz olmasıydı. Doğalgaz, enflasyon hesaplamalarına sıfır olarak dahil edildi. Bu da enflasyon oranının normalde çok daha düşük çıkmasına neden oldu.

Yapılan hesaplamalara göre Haziran ayı için TÜFE’nin %1 veya %2 oranında çıkması durumunda, maaşları yapılması beklenen zam oranı %16 ile %17 arasında değişecek. Haziran ayı dahil edilmeden bakıldığında ise zam oranı %15 seviyesinde kalıyor. Eğer doğalgaz hesaplamalara sıfır olarak dahil edilmemiş olsaydı, o zaman zam oranları %20’lere çıkabilecekti.

MEMUR MAAŞI EN AZ KAÇ OLACAK?

Seçim çalışmaları sırasında cumhurbaşkanı, en düşük memur maaşının 22 bin TL civarında olacağını söylemişti. Öte yandan asgari ücret, işçi maaşları ve emekli maaşları için de hem enflasyon hem de refah payı hesaplamaları yapılacak ve ona göre maaşlar iyileştirilecek denmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon karşısında vatandaşı ezdirmeyeceklerinin altını çizmişti.

Ancak Mayıs ayı enflasyon oranlarının düşük gösterilmesi, zam oranlarının da düşürülebileceğini gösteriyor. Temmuz ayı yaklaşırken, zam oranının ne kadar olacağı merak ediliyor. Temmuz ayına girilmesi ile birlikte Haziran ayı enflasyon rakamları da netleşmiş olacak. Böylece kime ne kadar zam yapılacağı da kesinlik kazanmış olacak.