EYT'de eksik prime yeni formül! Şartlar netleşiyor

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde zaman daraldı. Prim günü eksiği endişesi yaşayan vatandaşlar farklı farklı çözüm yollarını araştırıyor. Peki, eksik prim ile EYT'li olunur mu? Borçlanma ile EYT'li olunur mu? EYT düzenlemesinde bilinmesi gerekenler...

EYT'de eksik prime yeni formül! Şartlar netleşiyor

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin detayları milyonlarca emekli adayı tarafından takip ediliyor. İş Kanunu'nda yer alan bazı ayrıntılar EYT'lilerin eksik prim günlerinin ödenmesi için kapı aralıyor.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen bir çalışan iş yerinde 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olup priminin yatırılmadığını ispat ederse sigortalılık süresi geriye çekilebiliyor. 

Örneğin bir işletmede 1997'de işe başlayıp, prim ödemesi Mayıs 1999'da başlayan çalışan dava açarak EYT'li olabilir. Aynı işyerinde çalışmaya devam ettiği için 5 yıllık zaman aşımı süresi işlemiyor.

İş Kanunu'na göre, borçlanılan süre sigorta girişinden önceki bir süreye ait ise o zaman borçlanılan süre kadar sigorta girişi geriye çeker. Buna göre, 2000 yılında ilk defa sigortalı olan bir kişi 1995-1996 yıllarında askerlik yaptıysa ya da yurtdışı çalışması, avukatlık stajı, doktorların fahri asistanlıkta geçen süreleri sigorta girişinden önceyse borçlanılan süre kadar geriye çeker.

Yaş sınırı henüz açıklanmasa da kulislerde konuşulmaya devam ediyor.