Emsal karar! Promosyon anlaşması mahkemede bitti

İzmir'de bir banka ile güvenlik şirketi arasında yapılan promosyon anlaşması mahkemede bitti. Mahkeme bankanın durumu zamanında bildirmemesi nedeniyle emsal bir karar verdi. İşte detaylar...

Emsal karar! Promosyon anlaşması mahkemede bitti

İzmir'de bir banka ile güvenlik şirketi arasında yapılan promosyon anlaşması mahkemede bitti. Edinilen bilgiye göre, şirket 700 personel çalıştırma şartıyla bankayla 125 bin liralık promosyon ödemesi için anlaşma yaptı. Personel sayısı 700'ün altın düşen şirket bu bilgiyi bankayla paylaşmadan ödemeleri almaya devam etti. Banka ödemelerin son ayında bu durumu yargıya taşıdı. 

İstanbul 12'nci Asliye Ticaret Mahkemesi 'davacı bankanın anlaşmaya göre 700 personelin altına düşen güvenlik şirketine karşı anlaşmanın feshine sessiz kalarak kazanç sağlamaya devam etmesi ve anlaşmanın bitmesine 1 ay kala fesih için mahkemeye başvurmasından ötürü güven kurumu olmasına rağmen dürüstlük ilesine aykırı davrandığını' gerekçesiyle davayı reddetti. İstinaf mahkemesince de yerinde bulunan karar, Yargıtay tarafından onandı.

Dürüstlük kuralı

Güvenlik şirketinin avukatı Efekan Kaptan, savunmalarını, dürüstlük ilkesi üzerine geliştirdiklerini kaydederek, "41 aylık bir sözleşmede 40 ay ses çıkarmayıp, son 1 ay kala sözleşmeyi feshetmeye çalışmanın dürüstlük kuralına aykırı olduğunu savunduk" dedi.

Avukat Kaptan, "Bu karar, bankalardan maaş geçiş promosyonu alan şirketler için emsal. Bankaların güven kurumu olması sebebiyle yaptığı iş ve işlemlerin tamamında dürüstlük kuralına uymaları gerekiyor. Dürüstlük kuralı, hukuk fakültelerinin 1'inci sınıfında öğretilen, fakat mahkemelerde uygulamada pek yer verilmeyen bir kuraldır. İstinaf mahkemesi bizi haklı buldu. Karar, Yargıtay tarafından da onandı. Mahkeme güven kurumu olan bir bankanın dürüstlük kuralına uyması gerektiğine hükmetti. Mahkemenin dürüstlük kuralına atıf yapması, kararın bir bankayı ilgilendirmesi çok önemlidir. Şirketlerin, bankalar ile bu konuda sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Bu nedenle bankalara uyarı mahiyetinde ve şirketler için de emsal bir karar" açıklamasında bulundu.