En ucuz doğal gaz kullanan ülke Türkiye! Avrupa başkentleri arasında birinci sırada!

Dünyada doğal gaz fiyatlarındaki artış tüketicilere yansıtılırken, hanelerde kullanılan doğal gazın en ucuza tüketildiği Avrupa ülkesinin Türkiye olduğu ortaya çıkarken, en yüksek fiyatlı tüketilen ülke Hollanda oldu. Yapılan açıklama da asgari ücret detayı dikkat çekti. Aylık 100 metreküp doğalgaz fiyatının asgari ücret içindeki payının da en düşük olduğu ülkenin yüzde 9.31 ile Türkiye olduğu belirlendi.

En ucuz doğal gaz kullanan ülke Türkiye! Avrupa başkentleri arasında birinci sırada!

Doğal gaza küresel olarak talebin artmasının ardından Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sebep olduğu batının Rusya'ya uyguladığı ambargo üzerine Rusya'nın da elinde tuttuğu doğal gazın akışını kısma politikası fiyatların artışında etkili oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan enerji şirketi Gazprom'un, Avrupa'da bin metreküp gaz fiyatının kışın 4000 doları aşabilebileceği açıklaması endişe yarattı

Enerji maliyetlerindeki artış, ülke ekonomilerini zor duruma düşürüyor. Pek çok ülke, fiyat artışlarının vatandaşlar üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla bazı kullanım alanlarında gaz fiyatlarında sübvansiyon uyguluyor. Yani enerji fiyatlarındaki artışın bir kısmı genel bütçeden ya da devletin başka gelir kalemlerinden karşılanıyor. 

Dünya’dan Mehmet Kara’nın haberine göre, Türkiye de gaz fiyatlarını vatandaşa yansıtmamak için ciddi sübvansiyon uygulayan ülkeler arasında yer alıyor.

En ucuz gazı türkiye kullanıyor

Household Energy Price Index (HEPI) verilerine göre, metreküp başına Avrupa başkentleri en ucuz gazı Türkiye kullanıyor. Ankara’da doğal gazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğal gazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.

İngiltere yaşayan hane halkı doğal gazın metreküpüne 35 Lira (1,96 Euro) öderken Berlin’de yaşayanlar 32,6 lira (1,83 Euro) ödüyor. Zagrep’te yaşayanlar ise 9,89 lira (0,56 Euro) ile en düşük fiyatı ödeyenlerden. Komşu ülkelerden Yunanistan’ın başkenti Atina’da metreküp başına 32,51 lira (1,82 Euro), Bulgaristan’ın başkentinde ise Sofya 25,9 lira (1,45 Euro) tahsil ediliyor.

Asgari ücret içindeki pay da en düşük seviye Türkiye'de 

Doğalgaz fiyatları ile ülkelerin kişi başına düşen gelir arasındaki ilişkiye ait detaylar da dikkat çekti. Türkiye'de aylık 100 metreküp doğal gaz fiyatının asgari ücret içindeki payının en düşük ülke olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de oran yüzde 9,31 iken Bulgaristan'da bu oran yüzde 39,51.

Rusya rezerv lideri

Dünya genelinde elektrik üretimi ve ısınmada kullanılan kaynakların başında doğal gaz geliyor. Dünyanın bilinen en fazla doğalgaz rezervine sahip ülkesi ise Rusya. Küresel toplam doğalgaz rezervinin yaklaşık yüzde 24’ü Rusya’nın elinde bulunuyor. Rezerv büyüklüğünde İran ikinci, Katar ise üçüncü durumda.

Enerjide gazın payı dörtte bir

Doğalgazın enerji tüketimindeki payı 20. yüzyılın son çeyreğinde artmaya başladı. Kullanımı giderek artan doğalgaz günümüzde küresel enerji sahnesinin en belirleyici unsurlarından biri durumunda. Bugün doğal gaz petrol ve kömürün ardından yüzde 25 ile en çok kullanılan üçüncü enerji.