"Endişe ediyoruz" diyerek deprem bilimci Naci Görür uyardı! "Stres alanı değişimleri oldu"

Sosyal medya hesabından uyarılarda bulunan deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş depreminin vurduğu illerdeki yıkımın ardından yenileme çalışmalarıyla ilgili "Okan Tüysüz ile görüştük, duyduğumuz endişeleri bir kez daha duyuralım dedik: Deprem kentlerini tamir ve yenileme çalışmaları sadece bir inşaat projesi değildir. Ne olur alelacale deprem bölgelerinde yenileme çalışmaları yapıp 6 Şubat gibi bir afeti aynı bölgedeki gelecek nesillerimize ihale etmeyelim" uyarısında bulundu.

"Endişe ediyoruz" diyerek deprem bilimci Naci Görür uyardı! "Stres alanı değişimleri oldu"

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde 46 bini aşkın can kaybı ve ağır hasara yol açtı. Deprem ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken yenileme çalışmalarına dikkat çeken yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yeni bir deprem felaketinin yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. 

"ENDİŞELERİ BİR KEZ DAHA DUYURALIM"
Görür "Bu günlerde harıl harıl deprem bölgesinde yerleşim bölgelerini yenileme, ayağa kaldırma çalışmaları yapılıyor. Okan Tüysüz ile görüştük, duyduğumuz endişeleri bir kez daha duyuralım dedik: Deprem kentlerini tamir ve yenileme çalışmaları sadece bir inşaat projesi değildir. Her yerleşim alanının yüzey jeolojisini, yeraltı jeolojisini, jeomorfolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, zeminini, vb ayrıntılı olarak bilecek ve yenilediğiniz bölgenin depremsellğini, aktif faylarını, çökme alanlarını, sıvılaşma yörelerini, kütle hareketlerinin olabileceği yerleri, deprem etkisinin büyütüleceği yöreleri, deprem dalgalarının bir nevi kapana kısılıp yıkıcı ekilerinin artacağı alanları, vb belirleyip inşaatına giriştiğiniz yerlerin yerleşime uygun olup olmadığına karar vermeniz, sonra da yenileme ve imar çalışmalarına girişmeniz lazım. Ne olur alelacale deprem bölgelerinde yenileme çalışmaları yapıp 6 Şubat gibi bir afeti aynı bölgedeki gelecek nesillerimize ihale etmeyelim" dedi.

 

KAYSERİ'DE PEŞ PEŞE 3 DEPREM
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından açıklanan verilere göre Kayseri'nin İncesu ilçesinde saat 14.47 ve 14.48'de 4.7 ve 4.4 ve saat 14.53'te de 4.3 büyüklüklerinde üç deprem meydana geldi. Yapılan son açıklamada ayrıca Sivas'ın Gürün ilçesinde saat 17.18'de 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği de kaydedildi

"GEÇMİŞTE BÜYÜK DEPREMLER ÜRETMİŞTİR"
Görür, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Saraycık-İncesu/Kayseri’de 4,9 ve 4,2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon KAF’dan ayrılıp Mersin’e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835’de depremlerin şiddeti yer yer VIII olmuştur. 1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835’de 1000’den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur." dedi.

"KAHRAMANMARAŞ DEPREMELERİ STRES ALANI DEĞİŞİMLERİNE NEDEN OLDU"
Görür "Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Sevgiyle. Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır. Saygıyla