Gözler kritik zirvede! Çok önemli indirim açıklaması

Enerji fiyatları gündemin odağında yer alırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bugün 21 dağıtım bölgesinde faaliyet gösteren dağıtım şirketleri ile zirvede bir araya gelecek.

Gözler kritik zirvede! Çok önemli indirim açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bugün 21 dağıtım bölgesinde faaliyet gösteren dağıtım şirketleri ile Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in başkanlığında biraraya gelecek.

Saat 14.00'te yapılacak toplantıda altyapı yatırımlarından yangın, sel, deprem ve yoğun kış koşulları gibi olası afet durumlarında şirketlerin plan ve yol haritalarına kadar birçok konu masaya yatırılacak. Şirketlerin ilk gündem maddesi ise elektrikteki yeni tarife olacak. 

Zirvenin ardından dağıtım şirketleri ile maliyet hesabı çıkarıldıktan sonra yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Konutlar için tarife sınırının yükseltilmesi ve dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıklar üzerinde de duruluyor.

Yetkililerin, bu çerçevede küresel iklim değişikliği çalışmalarına ve afet senaryolarına ilişkin sunum yapmaları bekleniyor. Dönmez ayrıca, yetkililerden 2022'de yapılacak yatırımlar hakkında bilgi alacak.

Tüm Türkiye'nin gözlerinin çevrili olduğu toplantıda son dönemde vatandaşların isyan ettiği elektrik fiyatları da masada olacak. Toplantıya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) yönetimleri de katılıyor. Bakanlık başta esnaf olmak üzere küçük işletmelerin yeni tarife taleplerini topluyor.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, enerji fiyatlarına ilişkin yaptığı son açıklamada geçen yıl elektrik ve doğalgaz faturalarında 100 milyar liralık destek sağlandığını belirterek, "Elektrikte birinci kademede yüzde 50, doğalgazda ise yüzde 75'lik devlet desteği devam ediyor.

Örneğin, 100 liralık elektrik faturasının 50'si, gazda ise 100 liralık faturanın 75'i hükümetimiz tarafından karşılanıyor. Dar gelirli vatandaşlara desteğimiz sürecektir" dedi.

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bugün yapılacak toplantıda, şirketlerin EÜAŞ üzerinden mevcut borçlarının yönetilmesi için bakanlıktan bazı talepleri olacak. Böylece elektrik fiyatlarında doğrudan bir indirim yapılması da gündeme gelebilecek.