Kartlı harcamalarda rekor rallisi bitmedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının önemli ölçüde hissedildiği son dönem kartlı harcamalardaki rekor rallisi sürüyor. Öyle ki kredi kartı ile ödemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 119 arttı. Harcamanın en çok arttığı ürün akaryakıt oldu.

Kartlı harcamalarda rekor rallisi bitmedi

Merkez Bankası 20 Mayıs haftası itibariyle kredi kartı harcamalarının geldiği seviyeyi açıkladı. Koronavirüs salgınının yanında art arda açıklanan zamlar vatandaşları kartlı harcamaya yönlendirince kredi kartı ile ödemelerde rekor rallisi bitmedi. 

Harcamalarda geçen yıla göre yüzde 119 artış yaşandı. Artış enflasyondan arındırıldığında ise yüzde 29 oldu.

Artış kalemleri arasında akaryakıt, konaklama ve alkollü mekan harcamaları dikkat çekti.

20 Mayıs haftasında akaryakıt istasyonlarında kartlı harcamalar 5 milyar 444 milyon liraya çıktı. Bu oran geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 229,23'lük artışa işaret etti.

Enflasyondan arındırıldığında da yüzde 93,7 ile neredeyse ikiye katlanmış oldu.

Enflasyondan arındırıldığında bir yılda oldukça yüksek artış yaşanan diğer bir kalem ise içkili yerlerdeki harcamalar. 20 Mayıs itibariyle bu grupta harcama tutarı 91 milyon 53 bin lira.

Geçen yılın aynı haftasına göre değişim yüzde bin 683 olurken enflasyondan arındırıldığında bu oran yüzde 948 olarak gerçekleşiyor.

Konaklama harcamaları da pandemi dönemindeki kayıplar ve yüksek maliyetlerin fiyatlara yansımasıyla enflasyonun üzerinde artış yaşanan harcama kalemleri arasında yer aldı.