Erbil'de restorana silahlı saldırı!.. Başkonsolosluk görevlisi şehit oldu!

Erbil'de Türk konsolosluk çalışanlarının olduğu restorana silahlı saldırı düzenlendi. Başkonsolosluk görevlisi şehit oldu. Kaçan 2 silahlı saldırganın yakalanmasına çalışılıyor.

Erbil Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Erbil'deki bir restoranda bugün gerçekleşen silahlı saldırıda bir Türk diplomat ve bir Irak vatandaş hayatını kaybetti, bir vatandaş yaralandı." bilgisi verildi. 

Dışişleri Bakanlığı: 17 Temmuz'da Erbil’de uğradığı silahlı saldırı sonucunda şehit olan Erbil Başkonsolosluğumuz mensubu Osman Köse’nin naaşı bugün Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip defnedilecektir.

Açıklamada kaçan iki silahlı saldırganın yakalanması için çalışıldığı belirtilirken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde bulunan diplomatların can güvenliğinin korunacağı, bölgenin huzurunun kaçmasına izin verilmeyeceği kaydedildi.

Erbil'de restorana silahlı saldırı!.. Başkonsolosluk görevlisi şehit oldu! - Resim : 1

Yerel medyaya konuşan saldırının gerçekleştiği restoranın sahibi, sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırganın doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtığını söyledi.

Şehit edilen Türk diplomatın naaşının otopsi için ambulansla hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. 

Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada 'Başkonsolosluk görevlisi silahlı saldırıda şehit oldu. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir.' ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Bağdat ve Erbil ile temas halinde olduklarını gerekirse heyet gönderileceğini bildirdi.

 İbrahim Kalın: Gereken cevap verilecektir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bir tweet atarak saldırıya tepki gösterdi.. Kalın tweet'inde "Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir" yazdı. 

Kılıçdaroğu: Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir saldırıdır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise "(Erbil'de Türk diplomatın şehit edilmesi) Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı, Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz." diye konuştu.

Erbil'de restorana silahlı saldırı!.. Başkonsolosluk görevlisi şehit oldu! - Resim : 4

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği saldırıyı kınadı

ABD'nin Ankara ve Bağdat büyükelçilikleri Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli bir diplomatın şehit edildiği silahlı saldırıyı kınadı.

AB adına Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger de taziyelerini iletti.