Rusya ile tarihi mutabakat

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, bir araya geldi. Kritik zirve sonrasında Erdoğan ve Putin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "150 saat içinde YPG güvenli bölgeden çıkarılacaktır. 150 saatin sonunda Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle; 

Görüşmemizde ana gündem Suriye'deki gelişmelerdi.

Akkuyu ve Türk Akım projelerinde işbirliğimiz sürüyor. S-400'ler de beklediğimiz takvim çerçevesinde teslimatlar yapılıyor. Savunma sanayi alanında da ciddi adımlar atıyoruz

Ortak çabalarımız neticesinde Soçi muhtırası dahil pek çok karara imza attık.

Bundan sonraki süreçteki ana gayemiz, istikrar ortamını güçlendirmek ve kalıcı hale getirmektir.

Bir dönem terörle çatışmalarla anılan Suriye toprakları, Türkiye'nin çabaları neticesinde yıllar sonra yeniden huzura ve istikrara kavuştu.

Barış Pınarı hareketındaki son gelişmeleri ele aldık. Sayın Putin'e kapsamlı bir bilgi verdik.

Barış Pınarı harekatı Suriye'nin toprak bütünlüğünü de garanti altına almaktır. Bizim hiçbir zaman ülkenin egemenliğinde gözümüz yoktur.

Harekatla güvenli hale getireceğimiz alana Suriyelilerin yerleşeceğine inanıyoruz, planlarımızı paylaştık.

Türkiye ve Rusya, Suriye topraklarında ayrılıkçılara izin vermeyecektir.

Bundan sonraki süreçte ana gayemiz, istikrar ortamını güçlendirmek ve kalıcı hale getirmektir.

Güvenli bölgeye Suriyeliler yerleşecek.

23 Ekim öğlen 12.00'den itibaren 150 saat içinde teröristler ve silahları 30 Kilometrenin dışına çıkartılacak örgütün takip ve mühimmatı imha edilecektir.

Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır.  

Rusya ile tarihi mutabakat - Resim : 1

Putin'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

Bölgedeki barış ve istikrarı Türkler ve Suriyeliler ile beraber sağlayacak

Burada Karşılıklı saygı olmazsa Türkiye'de Suriye aralarında bu mümkün olmayacakç

Bununla beraber Suriye hükümeti ile Kürtler arasında geniş bir diyaloğun başlatılması gerekiyor. Suriye'nin Kuzey doğusunda yaşayan Kürtler den bahsediyorum.

Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı elbette Suriye ile ilgili olarak atacağımız adımları da görüştük

Suriyeliler Birleşmiş Milletler nezdinde anayasa komitesi çerçevesinde bu adımlar atılacaktır.

Astana formatı garantör ülkeleri uzun bir süre boyunca birkaç sene içerisinde titiz bir şekilde bu anayasa komitesi kurulması üzerine çalıştılar.

Sahadaki durumun komitenin çalışmalarından başlamasını engellenmemesi gerektiği kanaatindeyiz

Komite 29-30 Ekim tarihlerinde Cenevre'de ilk defa toplanacaktır.

İnsani Yardım konusunu da görüştük. Suriyeli göçmenlerin olabildiğince hızlı bir şekilde vatanlarını dövmeleri gerekiyor. Böylelikle Suriyelileri kabul eden ülkeler bunların arasında Türkiye'de var. Göçmenlerin dönmesi konusunda desteklemelerini bekliyoruz.

Herhangi bir ayrıcalık ve ön şartlarının ileriyee sürmeden bu desteği sağlamalıar

Bu fırsattan yararlanarak ikili işbirliğimizi de ele almış bulunuyoruz.

Ticaret hacmimizi arttığını yüzde 16 oranında arttığını gözlemliyoruz.

Ticaret hacmimiz 25 buçuk milyar dolara ulaştı 

Rusya ile tarihi mutabakat - Resim : 2

RUSYA İLE SURİYE MUTABAKATI

Rusya ve Türkiye'den anlaşmayla ilgili yapılan ortak açıklama şöyle:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin aşağıdaki konularda mutabık kalmışlardır:

1. Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

2. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.

3. Bu çerçevede, Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.

4. Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.

6. Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.

8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir.