Erken emeklilik bekleyenler dikkat! SGK’dan ilaç gibi açıklama

Emekli olmayı bekleyenlere SGK'dan ilaç gibi açıklama geldi. 8 yıl erken emekli olmak için ne yapılması gerekiyor? Hangi sektörler erken emekli olabiliyor? İşte erken emekli olmanın yolları...

Erken emeklilik bekleyenler dikkat! SGK’dan ilaç gibi açıklama

Emekli olmak isteyen vatandaşlar için büyük müjde geldi. 8 yıl erken emekli olma fırsatından yararlanma fırsatı SGK tarafından açıklanmasıyla birlikte dikkatleri üzerine çekti. 8 yıl erken emekli olmak için ne yapılması gerekiyor? 2000 ve 2008 tarihlerinde getirilen yasalar doğrultusunda bu kişiler için geriye dönük olarak borçlanmalar kaldırılmıştı. Ancak Yargıtay kararları ile bu haklar tekrar gündeme geldi. Böylelikle bu yol sayesinde 8 yıl erken emekli olma fırsatını elde etme imkânından yararlanabilirsiniz.

Geriye dönük borçlanma hakkı için yeni yapılan yasalar ile birlikte gelen duyumlar doğrultusunda bir gün dahi emekli olma fırsatını sunulmaktadır. BAĞKUR tescilli olan esnaflar için 20 Nisan 1982’ye kadar tescilini geriye taşıma fırsatı bulabilmektedir. Tek şart olarak ise sigorta tescili olduğunu belirtmişlerdir. Oda kaydı bulunanlar vatandaşlar ise 22 Mart 198’e kadar götürme fırsatını elde etmektedirler.

4 Ekim 2020 tarihinden sonra BAĞKUR tescili bulunan vatandaşlar için 2000 evveli işletilemiyor. Ancak 2000’den evvel esnaflık yapılması durumunda 4 Ekim 2000 tarihine kadar BAĞKUR’A kayıt ve tescillini yaptırma fırsatını bulabilmektedir. Vergi kaydı ya da şirket ortaklığı olan sigorta ve hak ve yükümlülüğe bağlı olabilmektedir. Böylelikle 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılması bekleniyor. 1 Ekim 2008 itibari ile birlikte tescili bulunan vatandaşlar ise 4 Ekim 2000’e kadar ki süre içerisinde vergi mükellefi ya da odaya kayıtlı olması gerekmesiyle birlikte BAĞKUR’UNU geriye çekme fırsatını elde etmektedir. BAĞ-KUR kaydı silinmiş ise aktif duruma getirme fırsatını elde etmektedirler.

TESCİLİ OLMAYANLAR İÇİN SON TARİH 1 EKİM 2008!

8 yıl erken olma fırsatından yararlanmak isteyen vatandaşların merak içerisinde araştırmış olduğu konular arasında tescili olmayan vatandaşlar bulunmaktadır. Tescili olmayan vatandaşlar için son tarih 1 Ekim 2008 olarak belirlenmiştir. Örneğin 1 Mayıs 2005 tarihinde vergi mükellefi olarak berberliğe başlayan vatandaşlar eğer tescil yaptırmamış ise SGK’ya müracaat ederek 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sigortalı sayılma fırsatını elde edecektir. Böylelikle 8 yıl erken emekli olma fırsatını elde edecektir.

ERKEN EMEKLİLİK HAKKINA KİMLER SAHİP OLABİLİR?

Sosyal güvenlik Sistemi bugünler içerisinde tüm ülke vatandaşlarımızın kolay bir şekilde emekli olabilmesi adına yeni çalışmaları gündemimize getirmektedir. Bütün çalışan vatandaşların eşit çalışma koşullarının bulunmamasından dolayı aynı oranda emekli edilebilmesi tamamı ile haksızlığa sebep olmaktadır. Bundan dolayı çalışma şartları ağır olan ve tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kalan vatandaşlar için 3 yıl daha erken emeklilik fırsatı sunulması bekleniyor. Bu doğrultuda SGK işçisi adına başvuru yapılması ön görülmektedir. Böylelikle çalışma şartları ağır ve yıpratıcı olan vatandaşlar için erken emeklilik fırsatı sunuluyor.

 HANGİ MESLEKLER ERKEN EMEKLİ EDİLİYOR?

Sektör * Eklenen gün sayısı * Sınır

Kurşun ve arsenik işleri: 60-90, 5 yıl.
Cam fabrika ve atölyeleri: 60, 5 yıl.
Cıva üretimi işleri sanayii: 90, 5 yıl.
Çimento fabrikaları: 60, 5 yıl,
Kok fabrikalarıyla termik santrallar: 60, 5 yıl
Alüminyum fabrikaları: 60, 5 yıl.
Demir ve çelik fabrikaları: 90, 5 yıl.
Döküm fabrikaları: 60, 5 yıl.
Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler: 90, 5 yıl.
Yeraltı işleri: 180, Sınır yok.
Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler: 90, 5 yıl.
Su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler: 60-90, 5 yıl.
TSK’da subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar: 90, 8 yıl.
Emniyet ve polis mesleğinde, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçirilen süreler dahil polis, komiser yardımcısı, komiser, baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile bu ve daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet mensupları, Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları: 90, 8 yıl.
İtfaiye veya yangın söndürme işleri: 60, 5 yıl.
Basın ve gazetecilik mesleğinde Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar: 90, 5 yıl.
TBMM yasama organı üyeleri ile dışardan atanan bakanlar: 90, 5 yıl.