Erzincan'da toprak kayması meydana geldi! Bakan Yerlikaya: 9 işçiden haber alınamıyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Olay yerine, çok sayıda ekip gönderildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, madende bir sayım yapıldığını 9 işçiden haber alınamadığını açıkladı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi.

Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede, büyük bir alanda toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Toprak altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı.

Vali Hamza Aydoğdu da toprak kaymasının ardından bölgeye hareket etti.

VALİ'DEN İLK AÇIKLAMA: TOPRAK ALTINDA İŞÇİLER VAR

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Aydoğdu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Maden ocağının dışında toprak kayması sonucu. Madende göçük yok. İşçilerimizden toprak altında kalanların ihbarını aldık. Sayı tam net değil. AFAD, UMKE, arama kurtarma ekiplerimiz olaya müdahale ettiler. Bütün arkadaşlarımız burada. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya'nın talimatıyla hepimiz bu olaya sahip çıktı. Toprak altında kaç vatandaşımızın kaldığını, sonucun ne olduğunu ara ara paylaşacağım. Hassas bir konu. Biz olayın olduğu yerdeyiz.

Erzincan'da toprak kayması meydana geldi! Bakan Yerlikaya: 9 işçiden haber alınamıyor - Resim : 1

BÖLGEYE EKİP GÖNDERİLDİ

Erzincan'da toprak kayması meydana geldi! Bakan Yerlikaya: 9 işçiden haber alınamıyor - Resim : 2

Bu arada, toprak kaymasının ardından bölgeye ekipler gönderildi. Erzurum'dan da 3 AFAD ekibi, bölgeye sevk edildi.

Erzincan'da toprak kayması meydana geldi! Bakan Yerlikaya: 9 işçiden haber alınamıyor - Resim : 3

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den de olaya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi. 

ADALET BAKANI TUNÇ’TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Tunç, toprak kayması ile ilgili açıklama yaptı.

Tunç, "Erzincan'ın İliç ilçesinde maden sahasındaki toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir." dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: 9 İŞÇİDEN HABER ALINAMIYOR!

Toprak kaymasının ardından maden sahasında bir sayım yapıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu sayımın sonucunda 9 işçiden haber alınamadığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya, haber alınamayan işçileri bulmak için 400 personelle çalışma başlatıldığını söyledi.

BÖLGEYE MÜFETTİŞLER GİTTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toprak kaymasına ilişkin 3 başmüfettiş ile 1 müfettişin görevlendirildiğini açıkladı.

Devletin tüm imkanlarının sahada olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan, “Maden işçilerimize, kıymetli ailelerine ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ’DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Yılmaz, “Ekiplerimiz olayın yaşanması ile birlikte bölgede arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Bölgeye takviye ekipler de ivedilikle sevk edilmiştir.” dedi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti sözcüsü Çelik, Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili açıklama yaptı.

Çelik, "Kalbimiz Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimizde. İnşallah hepsine sağ salim kavuşuruz. Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada. İlgili tüm birimler müdahale ediyorlar. Tüm ekiplerimiz, haber alınamayan kardeşlerimize ulaşmak için seferberlik halinde." dedi.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA: BÖLGEYE, 6 AMBULANS VE 2 UMKE TİMİ GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise toprak kaymasının yaşandığı İliç’teki bölgeye, 6 ambulans ve 2 UMKE timi gönderildiğini açıkladı.

Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadığı bilgisini paylaşan Bakan Koca, “Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun.” dedi.

TİCARET BAKANI BOLAT: “ERZİNCANLI VATANDAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da ilgili tüm kurumların bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi. Bolat, “Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” ifadesini kullandı.

SİYASİLERDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Erzincan'daki olaya ilişkin siyasilerden de peş peşe açıklamalar geldi.

CHP HEYETİ BÖLGEYE GİDİYOR

CHP ise olaya ilişkin bir heyet kurdu. “Erzincan İliç’te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz.” diyen CHP lideri Özgür Özel, genel başkan yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz ve Gamze Taşcıer ile milletvekilleri Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyesi Baran Bozoğlu’nun bölgeye hareket ettiğini söyledi.

AKŞENER: EN KORKULAN SENARYOLARDAN BİRİNİ YAŞIYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise şu açıklamayı yaptı:

“Fırat Nehri'nin dibinde siyanürle altın aranmasının doğamıza verdiği zarara daha önce de dikkat çekmiş, burada yaşanabilecek tehlikelere karşı iktidarı ve yetkilileri uyarmıştık. Ancak ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün doğanın bozulan dengesinde en korkulan senaryolardan birini yaşıyoruz... Umuyorum ki göçük altında kalan madencilerimize bir an önce sağ salim ulaşırız…”

2020'DE SİYANÜR SIZINTISI YAŞANMIŞ!

Öte yandan, Çöpler Altın Madeni'nde 21 Haziran 2020'de siyanür sızıntısı yaşanmıştı. Olaydan sonra bölgede temizlik çalışması yapılmış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ilgili firmaya para cezası uygulayarak faaliyetini durdurmuştu. Ulusal ve uluslararası mevzuatlar ile standartlar çerçevesinde gerekli iyileştirmelerini tamamlayan firma, 22 Eylül 2022 tarihinde yeniden faaliyetine başlamıştı.

ERZİNCAN VALİSİ SON DURUMU PAYLAŞTI

Göçüğün yaşandığı maden ocağında temaslarını sürdüren Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu son durumu basın mensuplarıyla paylaştı.

Sürecin çok titiz bir şekilde ilerlediğini kaydeden Aydoğdu, tüm ekiplerin büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

"CUMHURBAŞKANIMIZ SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR"

Resmi temaslarda bulunmak üzere yurtdışında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın süreci yakından takip ettiğini belirten Aydoğdu, "Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız her 10 dakikada bir arayarak son durumu soruyor" ifadelerini kullandı.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu bilgilendirmesinde şunları söyledi:

Bizim için önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımıza ulaşmak. Biz gerekli olan bütün bilgileri vereceğiz. Şu anda bütün arkadaşlarımız ölçümleri yapıyor. Bu konuyla ilgili bütün ekipler burada çalışmalarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanımız Mısır’dan aradı gerekli bilgileri kendilerine arz ettik. İçişleri Bakanımız her 10 dakikada bir arayarak son durumu soruyor.

Doğru bilgilendirme için bizim açıklamalarımız bekleyin. Şu anda Fırat Nehri’ne bir sızma söz konusu değil.

İçişleri Bakanımız ve Enerji Bakanımız şu an Mısır’dan hareket etti bölgeye geliyorlar.

 İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasına ilişkin açıklama yaptı.

İletişim Başkanı Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için tüm kurum ve kuruluşlarımız tam koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, madenci kardeşlerimizin kurtarılması ve bu elim olayın aydınlatılması için yapılan çalışmaları yakından takip etmektedir.
Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulmaktadır.

Madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz.

Vatandaşlarımızın resmî kanallar yoluyla teyit edilmemiş ve doğruluğundan emin olunmayan sosyal medya içeriklerine itibar etmemesi, doğru bilgi için resmî kanalları takip etmesi önem arz etmektedir.

Allah ülkemizi tüm kazalardan muhafaza eylesin. Geçmiş olsun." dedi.

BİNALİ YILDIRIM: "KURTARMA ÇALIŞMALARI GECE DE TERMAL KAMERALAR YARDIMIYLA DEVAM EDİYOR"

Eski Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Yıldırım, "Bugün saat 14.28 sıralarında büyük miktarda bir toprak hareketi oldu, heyelan oldu. Bu heyelanın yayıldığı alan birkaç yüz dönüm. Yığma yapılan bölgenin açık maden sahası, açık maden sahasından yığma yapılan mahallin her iki tarafına doğru bir kayma var. Olayın anından itibaren yapılan çalışma sonucunda büyük miktarda arkadaşlarım sahadan uzaklaştırıldığı ancak kaymanın olduğu istikamette hayli uzakta bulunan bir tarafta 8 diğer tarafta 1 çalışanımızın bu toprak hareketinden etkilendiği ve toprak altında kaldığı değerlendiriliyor. Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre sayı toplam 9 kişi. Tespit bu yönde. Peki neler yapıldı? En son o andan bu ana bölge tamamen kontrol altına alındı. Işıklandırma yapıldı. Termal cihazlarla sinyal alma yani göçük altında olduğu tahmin edilen düşünülen arkadaşlara ulaşmak için gereken çalışmalar şu anda yapılıyor. Yoksa milyon metrekareye varan bir kayan her yerinde aramak hem zaman kaybıdır hem de sonuç almak çok kolay değildir. Bunlar yapıldıktan sonra noktasal bir şekilde madencilerimize, çalışanlarımıza erişmek için bütün ekipler valimizin koordinasyonunda, AFAD ekipleri, UMKE ekipleri diğer bakanlık görevlileri ve bakan yardımcımız Batuhan bey ve yolda biraz sonra intikal edecek. İçişleri Bakanı ve Enerji Bakanı da yarın sabah itibariyle Cumhurbaşkanımızın programından bu geceye ayrılmak suretiyle burada olacaklar. Tabii ki ümidimiz burada çalışan kardeşlerimizin, hemşehrilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır. Bunun için zamanla adeta yarışılarak olağanüstü bir gayret gösterilmekle beraber olayın büyüklüğünü aldığımızda şartların bizden yana olmadığını da söylemekte fayda var" dedi.

Binali Yıldırım Fırat nehrine herhangi bir sızma olmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Bu ayrıştırmayı yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Oraya da herhangi bir şey yok. Orada ne heyelan var ne başka bir hareket yok. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta ola ki zehirleyici bir madde olabilir diye olmadığı düşünülüyor. Ama binde bir ihtimal de olsa buna karşı da arkadaşlar membranla tedbir alıyorlar. Arkadaşlar da elde olan bütün imkanları sonuna kadar kullanarak bir an önce bu çalışanlarımıza ulaşmanın gayreti içindeler. Geçmiş olsun. Halkımıza, milletimize geçmiş olsun. Ümit ederiz ki bir an önce canlarımıza erişiriz.”

Erzincan'da toprak kayması meydana geldi! Bakan Yerlikaya: 9 işçiden haber alınamıyor - Resim : 4

Erzincan'da toprak kayması meydana geldi! Bakan Yerlikaya: 9 işçiden haber alınamıyor - Resim : 5

Erzincan'da toprak kayması meydana geldi! Bakan Yerlikaya: 9 işçiden haber alınamıyor - Resim : 6