Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: ABD'yi uyardık

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başbakanlığı döneminde Irak müdahalesi öncesi ABD’yi “Pandora’nın kutusunu açmayın. Bir kere açılırsa bir daha kolay kolay kapanmayabilir. Açtığınız takdirde Irak’ta savaş başlar" sözleriyle uyardığını söyledi. Süleymani'nin öldürülmesini ilişkin de, ABD'yi eleştirdi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: ABD'yi uyardık

Hürriyet gazetesinden Sedat Ergin’e konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2003 yılında savaşı engellemek için elinden geleni yaptığını vurguladı. Gül, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Taha Yasin Ramazan’ı Türkiye’ye davet edip uyarıldığını, ayrıca Irak’a komşu ülkeleri bizzat ziyaret ettiğini söyledi.

 Gül, ABD yönetimine o dönem,  “Pandora’nın kutusunu açmayın. Bir kere açılırsa bir daha kolay kolay kapanmayabilir. Açtığınız takdirde Irak’ta savaş başlar, bu ülke altüst olur ve yerine yeni bir şey oturtmak mümkün olmayabilir. Bu kutuyu açarsanız tahmin edemeyeceğiniz gelişmeler Ortadoğu’ya yayılır. Irak yaşanmaz hale gelebilir. Ülkede yeniden bir dengenin bulunabilmesi için birkaç neslin geçmesi gerekebilir, bu süre 20, 30 yıl gibi bir zamana yayılabilir” uyarısında bulunduğunu dile getirdi.

 Kasım Süleymani'nin ölümü

Gül, İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin de şu sözleri sarf etti: “Resmi görevleri olan, protokolde yeri olan insanların, devlet görevlilerinin drone’larla öldürülmesi yöntemi bir kez başladığında yeni sayfalar açılır ve oradan nerelere gidilir, doğrusu kestiremiyorum. Ama bir kere bu yolu açtığınızda yarın bambaşka yerlere gidebilir. Zaten Amerikalılar da bunu ciddi bir şekilde kendi içlerinde tartışıyorlar.”