Esnafa 'taahhütlü fatura' kabusu

Koronavirüs salgını sürecinde internet ve güvenlik kamera hizmeti alan esnafın başı taahhütlü faturalar ile dertte. İcralık olma tehdidi ile karşı karşıya kalan esnaf cayma bedelleri için mahkemelerin yolunu tutuyor.

Esnafa 'taahhütlü fatura' kabusu

Pandemi nedeniyle aylardır dükkânı kapalı olan esnaf 'taahhütlü fatura' kabusu yaşıyor. Hükümet zor durumdaki işletmeleri rahatlatmak için paket üzerine paket açıklarken, taahhütlü fatura modeliyle hizmet veren telekom ve güvenlik sektörü şirketleri kullanılmayan internet ve kapalı duran kamera sistemlerinden para almaya devam etti.

Abonelikten çıkmak isteyenlerden de 'cayma bedeli' altında 10 milyar liraya yakın para toplandı. Ödemesini geciktirenler ise icralık oluyor. Sadece son üç ayda bahse konu şirketler 2.3 milyon abonesini icraya verdi. Tüketici derneklerine şikâyet yağıyor.

Fahiş bedeller

Pandemi başladıktan sonra işyerini tamamen kapattığını belirten Mustafa D., SABAH'a yaptığı açıklamada, "Şirketleri aradığımda taahhüt nedeniyle internet ve güvenlik hizmetlerini kapatamayacağımı söylediler. 9 aylık taahhüdüm karşılığında ise fahiş bir cayma bedeli çıkardılar. Kullanmadığım hizmet faturalandırılıp icraya verildim" dedi.

Beşiktaş'ta iki katlı restoran işleten Orhan K. ise kendisinin herhangi bir taahhüt vermemesine rağmen aboneliğinin otomatik uzatıldığını, iptal etmek istediğinde ise şirketin 6 aylık cayma bedeli istediğini belirterek, "Ödemeyince icraya verdiler. Emekli maaşıma haciz koyduruldu. Devlet mücbir sebep nedeniyle birçok borcu öteliyor. Özel şirketler ise kapalı işyerlerinden fırsatçılık yapıyor" açıklamasında bulundu.

Dava açacaklar

Şikâyetin yoğunlaştığı sektörlerden biri de güvenlik… Kapalı işyerlerinin birçoğu şirketleri arayıp, hizmet alımını durdurmak istiyor. Ancak şirketler talepleri yerine getirmiyor. Taahhüdü olmamasına rağmen hizmeti iptal etmediklerini söyleyen M.C, "Dilekçe istediler, gönderdim. Ancak 2 aydır kurtulamıyorum" dedi.

Pandemi nedeniyle işyerinin kapalı olduğunu anlatan A.H ise "Tarafıma yüksek meblağda cayma bedeli çıkarttılar. Mahkemelere dava açacağım" diye konuştu.