Esrarengiz kayboluşun nedeni farklı bir canavar çıktı! Okyanusların hakimlerini avlıyorlar

Güney Afrika kıyısından esrarengiz bir şekilde uzaklaşan 'okyanusların hakimi' büyük beyaz köpek balıklarının, aniden yer değiştirmesinin nedeni ortaya çıktı. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda, bu köpek balıklarının sır bir şekilde bölgeden uzaklaşmasının nedeninin insanlardan kaynaklı olmadığını ortaya koydu. Meğer, büyük beyaz köpek balıklarının da korktuğu bir hayvan varmış.

Esrarengiz kayboluşun nedeni farklı bir canavar çıktı! Okyanusların hakimlerini avlıyorlar

2017 yılına kadar büyük beyaz köpek balıklarının 'toplanma noktası' olarak bilinen Güney Afrika kıyılarında yaşanan sır dolu hareketliliğin kaynağı çözüldü. Büyük beyaz köpek balıkları bölgeyi bir anda terk etmiş ve bunun nedeni bir türlü saptanamamıştı. Yapılan araştırmalar, bölgede başka bir canavarın olduğunu ve bu köpek balıklarının bölgeden kaçmasına neden olduğunu ortaya koydu.

Mashable'de yer alan habere göre; Bilim insanları, 2017 yılından bu yana köpek balıklarının Güney Afrika kıyısından uzak durduklarını ortaya çıkardı, ki burası daha önce onlar için "toplanma noktası" idi. Bu garip ortadan kayboluşun aşırı balık tutan insanlardan kaynaklandığı düşünüldü. Ancak araştırma gerçek sorumluyu ortaya çıkardı: Sadece bir çift katil balina (Orcinus orca) köpek balıklarını avlayıp, onların besleyici ve vitamin zengini ciğerleri ile besleniyordu.

Bir zamanlar, Güney Afrika kıyısında yer alan Gansbaai adlı balıkçı kasabası, köpek balığı gözlemcileri için kutsal bir nokta sayılabilirdi. Öyle ki yakındaki Dyer Adası dünyanın büyük beyaz köpek balığı başkenti sayılıyordu. Ancak son bir kaç yılda, köpek balıklarının varlığı giderek azalıyor. Buna ek olarak, 2017 yılından bu yana en az sekiz büyük beyaz köpek balığı Gansbaai'de karaya vurdu, bir kaçının ciğeri, bazılarının da kalbi yoktu; ve tüm bunlar katil balina saldırısının işaretleri.

Esrarengiz kayboluşun nedeni farklı bir canavar çıktı! Okyanusların hakimlerini avlıyorlar - Resim : 1

KATİL BALİNALAR AVLIYOR!

Köpek balıklarının gövdelerindeki bu yaralar oldukça karakteristik ve aynı iki katil balinanın bu yaralara sebep olduğu ortaya çıkarıldı. Bilim insanları, bu ikilinin karaya vurmamış çok sayıda büyük beyazın ölümünden de sorumlu olduklarını düşünüyor.

Yapılan farklı araştırmalardan, katil balinaların varlığının, büyük beyazları oldukça ustaca uzaklaştırabildiğini biliyoruz. 2020 yılında yapılan bir araştırma, bölgede bir katil balina ortaya çıkınca, büyük beyaz köpek balıklarının San Francisco açıklarındaki avlanma sularından hızla "sıvıştıklarını" gösteriyor.

Esrarengiz kayboluşun nedeni farklı bir canavar çıktı! Okyanusların hakimlerini avlıyorlar - Resim : 2

EKOSİSTEM İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Araştırmacılar, bu yeni yokluğun önceden bir eşinin görülmediğini söylüyor ve ekosistemi de değiştirdiğinin altını çiziyorlar.

Büyük beyaz köpek balıklarının yokluğunda, bakır köpek balıkları (Charcharhinus brachyurus) öne çıkıp, onların yarattığı boşluğu dolduruyor. Bu köpek balıkları, normalde büyük beyazlar tarafından avlanırken, onların yokluğunda katil balinalar bakır köpek balıklarını avlıyor. Ve bunu, daha büyük köpek balıklarını avlama deneyimine sahip avcıların deneyimi ve ustalığı ile yapıyorlar.