Eti Bakır 1,2 milyar dolarlık yatırımla küresel yarışa çıkacak

Eti Bakır 2018’den bu yana Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde yeni nesil üretim teknikleri ile çıkardığı cevherin yüzde 100’ünden fazlasını değerlendiriyor. Şirket 1,2 milyar dolarlık yatırımında ürün gamını artırarak ekonomiye kazandırmayı hedefliyor. İşte detaylar...

Eti Bakır 1,2 milyar dolarlık yatırımla küresel yarışa çıkacak

Eti Bakır AŞ. Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, 2018 yılında devreye alındığından bu yana piritten kobaltı geri kazanan dünyadaki ilk ve tek tesis olma özelliğini taşıyor. 1,2 milyar dolarlık yatırımla kurulan tesisle 10’dan fazla ülkeye ihracat yapan Eti Bakır aynı pirit içinde bulunan farklı ürünleri de üretmeyi hedefliyor.

Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, “Kastamonu Küre işletmesinde çıkarılan bakırın yan ürünü olan pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan ve yılda 2.500 ton kobalt üretilen tesisimiz, kobaltın dünyadaki üretiminin yüzde 2’sini tek başına karşılıyor. Dev yatırımla üç yıl önce devreye giren tesisimiz, gübreden demir konsantresine ve kobalta kadar pek çok farklı ürün üreterek yarattığı ekonomik faydanın yanı sıra, yan ürünleri üretime kazandırdığı için sürdürülebilirliğe verdiği önemle de öne çıkıyor” dedi.

Eti Bakır AŞ.’nin Türkiye’nin farklı bölgelerindeki bakır madeni işletmelerinde üretilen bakır konsantresinin Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi’nde katot bakıra dönüştürüldüğünü anlatan Kayışoğlu, “Kastamonu’nun Küre ilçesinde çıkarılan bakır konsantresi alındıktan sonra kalan pirit konsantresini Mardin’deki tesislerimize getiriyoruz. Ayrı bir üretim sürecine tabi tuttuğumuz pirit konsantresini kobalt, demir konsantresi, sülfürik asit gibi yan ürünlere dönüştürüyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmak için sülfürik asidi gübre üretiminde kullanırken, kobaltı da geri kazanıp dünyaya ihraç ediyoruz. Teknoloji yoğun sektörlerde pil, batarya, katalizör yapımında ve seramik sektörüne özel boyaların üretiminde kullanılan bir malzeme olan kobaltı Mardin’de üretip, aralarında ABD, İngiltere, İspanya, Kore ve Çin gibi ülkelerin bulunduğu 10’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Önümüzdeki dönem aynı pirit içinde bulunan farklı ürünleri de ekonomiye kazandırmak üzere çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Eti Bakır, kobaltın geri kazanılması için Küre işletmesindeki üretimin yan ürünü olan piriti Küre’den Çankırı-Kurşunlu’ya karayoluyla taşıyor. Oradan demiryolu ile Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan da yine karayoluyla tesislere getiriyor. Eti Bakır, demiryolunu Mazıdağı’na kadar uzatarak piriti 1.200 kilometrelik demiryoluyla Çankırı’dan tesise taşıyacak ve karbon ayak izini daha da azaltacak.

Çıkarılan cevherin fazlası ile kendi elektriklerini de ürettiklerini kaydeden Kayışoğlu, “Kükürt zehirli bir gaz olduğundan ancak bir ürüne dönüştürülerek faydalanılabiliyor. Fosfat kayalarımızın en fazla ihtiyacı olan ürünlerden biri olan kükürt bizim projemizle beraber faydalanılabilir hale geldi” ifadelerini kullandı.