Ev hanımlarına emeklilik müjdesinde detaylar netleşti! Çocuk sayısına göre ayarlanacak

Bayram tatilinin bitmesiyle birlikte TBMM açılışı yapacak. Buna göre ilk olarak torba yasada memur ve emekli maaşları ele alınacak. İkinci torba yasada ise Aile Koruma Kalkanı devreye alınacak. Bu torba içinde ev hanımlarına emeklilik bulunuyor.

Ev hanımlarına emeklilik müjdesinde detaylar netleşti! Çocuk sayısına göre ayarlanacak

Aile Koruma Kalkanı Paketi, ikinci torba yasa ile devreye alınacak. Bu paket ile birlikte ev hanımları hem sosyal güvenceye kavuşmuş olacak hem de yıpranma hakkına benzer bir uygulama ile erken emekli olabilecek. Ev hanımlarına emeklilik 4 adımda uygulanacak.

Ev hanımlarına emeklilik için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Torba yasa ile birlikte konunun Kurban Bayramı tatilinden sonra Meclis’e gelmesi bekleniyor. Milyonlarca kadın emeklilik hakkı ile erken emekli olabilecek. Düzenlemenin detayları netleşmeye başladı.

"SONBAHARI BULMAZ"

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem şunları ifade etti: "Seçimlerden önce Aile Koruma Kalkanı Paketi açıklanmıştı. Bunun içinde de Aile ve Gençlik Bankası var. Öncelikli olarak Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasını bekliyoruz. Desteklerin kaynağını burası oluşturacak. Bankanın kaynağını da Karadeniz gazı ve petrol oluşturacak. İsteğe bağlı sigorta dediğimiz Bağ-Kur oluyor. Orada kısmı emeklilik şartı 5 bin 400 ama SSK ve Bağ-Kur primlerinin işlenmesi de yine bu torba yasa içinde olacak. Kısmı emeklilikte de bir prim düşürmesi olursa 5 bin 400'den 4 bin 500'e... Böylece kadınlar isteğe bağlı sigorta ile kısmi emeklilikle daha erken emekli olabilirler. Eğer yılda 90 gün eklenirse 4 yıl çalışan bir anne, 5 yıllık prim sahibi olur. 1 yılda, yani yaş şartı 51 ise yaş şartını 50'ye çeker. Şu anda sigortadan sonra 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapılabiliyor. Sigortadan önceki doğumlarda hiç yapılamıyor. Orada belki 1,2 çocuk olarak yasa koyucu belirleyebilir. Çok kısa bir zaman içinde gelir, sonbaharı bulmaz diye düşünüyorum."

DÜZENLEME YAPILACAK

Atılacak ilk adımda hiçbir sosyal güvencesi olmayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta ile emekli edilebilecek. Bu durumda primlerin 3’te 1’i devlet tarafından ödenecek. İkinci adımda ise erken emeklilik adımları atılacak. Kadınların emeklilik yaşı çocukların sayısına göre esnetilecek.

Üçüncü adımda ise çalışan ve ev hanımları için yıpranma düzenlemesi var. Bunda sosyal güvencesi olmayan annelere öncelik verilecek ancak daha önce çalışan anneler de bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Son yani dördüncü adım ise sigortalılık sürecinden önce dünyaya gelen çocuklar için doğum borçlanması yapılarak prim kazanılması için çalışmalar yapılacak.