Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem! Uygulama 1 Eylül'de başlıyor: En geç 4 haftada sonuç çıkacak...

Türkiye'de artan fahiş kiralar kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıkların artmasına neden olmaya başlamıştı. Mahkemelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle yenir bir uygulama geliştirildi. Arabuluculuk dönemi 1 Eylül tarihi itibarıyla resmen başlıyor. İşte detaylar...

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem! Uygulama 1 Eylül'de başlıyor: En geç 4 haftada sonuç çıkacak...

Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan uyuşmazlıklarında yeni dönem 1 Eylül'de başlıyor. Kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı sorunlar, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar, aidata ilişkin davalar zorunlu arabuluculuk sürecine tabi olacak. İhtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup, daha sonra dava açılabilecek.

ARABULUCULUK SÜRECİ BAŞLAYACAK

Sabah'ın haberine göre, arabuluculuk sürecini davayı açmak isteyen taraf başlatacak. Başvurular dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna yapılacak. Eğer o mahkemede büro kurulmadıysa yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine başvurulabilecek.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Adliyedeki arabulucu bürosuna başvuru yapıldıktan sonra taraflarla ayrı ayrı görüşülerek uyuşmazlığa ilişkin bilgi alınacak. Ardından taraflarla bir toplantı gerçekleştirilecek. Tarafların menfaatlerine uygun çözüm bulunması halinde arabulucu ve tarafların katılımıyla hazırlanan anlaşma tutanağı imzalanacak. Bu tutanak mahkeme ilamı niteliği taşıyacak. Arabulucuda uzlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek.

SONUÇ NE KADAR ZAMANDA ÇIKAR?

Kira uyuşmazlıklarının 3 haftada çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Uyuşmazlık durumunda 1 hafta ek süre de alınabilecek.

ÜCRET HANGİ TARAFTAN ALINACAK

Başvuruda ve 2 saate kadar görüşmelerde ücret yok. Bu sürenin üzerindeki görüşmelerde asgari ücret tarifesine göre hesaplanacak tutar taraflardan eşit olarak alınacak. Dava açılması halinde Adalet Bakanlığı'nın ödediği 2 saate kadar olan ücret, davada haksız çıkan tarafa yargılama gideri olarak ödetilecek. Görüşmeye taraflardan birinin katılmaması durumunda uzlaşmazlık tutanağı katılan tarafla beraber düzenlenecek. Dava açılması durumunda katılmayan taraf ister haklı ister haksız çıksın arabulucu ücreti ve yargılama giderinin tamamını ödemek zorunda olacak.