Ev sahipleri artık buna dikkat etmek zorunda! Büyük para cezaları kesiliyor. Sakın yapmayın

Türkiye'de artan ev kiraları nedeniyle vatandaşlar büyük sıkıntı çekiyor. Ev sahiplerinin evlerini kiralarken yaptığı cinsiyet ayrımcılığı ise ayrı bir problem yaratıyor. Alınan emsal niteliğinde karar bu durumun önüne geçecek. Büyük para cezaları kesilmeye başladı.

Ev sahipleri artık buna dikkat etmek zorunda! Büyük para cezaları kesiliyor. Sakın yapmayın

Türkiye'de son dönemlerde emlak piyasasında gerçekleşen yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, ev kiralarını ciddi seviyelere çıkarmış durumda. Bu soruna ek olarak, bekar ve erkek olduğu için ev bulmakta zorlanan kişilerin yaşadığı cinsiyet ayrımcılığı da büyük bir problem haline gelmiş durumda.

Vatandaşlar bu ayrımcılığa karşı ev bulmakta güçlük çekmeye başlamıştır. Özellikle son dönemde evlerini düşük fiyatlara kiraya vermek istemeyen ev sahipleri evleri boş tutma eğilimindedir. Bakanlık, önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerin duyurulacağını öngörmektedir.

AYRIMCILIK YAPANLARA EMSAL KARAR

Cinsiyet ayrımcılığına maruz kalan kişiler, son dönemde ciddi bir ev arayışına girmiş durumdadır. Ev sahipleri tarafından ilan sitelerine konulan ilanlarda "aileye", "kız öğrenciye" gibi ifadeler kullanılmaktadır. Bu şekilde ayrımcılık yapan ev sahiplerine emsal niteliğinde yeni bir karar duyuruldu.

'CİNSİYET AYRIMCILIĞINA GÖZ YUMDULAR'

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir örnekte, bir üniversite öğrencisi ilan sitesinde kiralık bir ev bulduğunu ancak ev sahibinin erkek öğrenci kabul etmemesi nedeniyle evi tutamadığını belirtti. Ev sahibinin ilan başlığında, "aileye, bayan öğrenciye uygun 3+1 temiz ara kat daire" ifadesine yer verdiği öğrenildi.

Bu durumu haksız ve cinsiyet ayrımcılığı olarak değerlendiren genç, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvuruda bulundu. Ev sahibi ile iletişime geçemediğini de ekleyen genç, emlakçının ve ilan sitesinin de cinsiyet ayrımcılığına göz yumduğunu belirtti.

PARA CEZASI KESİLDİ

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, gelen başvuru üzerine ekran görüntüleri ve diğer bilgiler üzerinde incelemeler yaptı. Yapılan incelemeler sonucunda emlakçı ve ev sahibine cinsiyet ayrımcılığı gerekçesiyle 6 bin TL para cezası uygulandı. Ayrıca, ilana müdahale etmeyen ilan sitesine de 89 bin 571 TL ceza kesildi.