Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni kanun devreye girdi. 15 gün içinde mutlaka yapmanız gerekiyor

Türkiye'de ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren çok önemli bir karar devreye sokuldu. Artık kira sözleşmeleri sadece kağıt üzerinde kalmayacak. Devlet 15 gün süre tanıdı. Herkes sözleşmesini sisteme girmeli.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni kanun devreye girdi. 15 gün içinde mutlaka yapmanız gerekiyor

1 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamına göre, kira bedeli, kira sözleşmelerinin süresi, yenilenmesi, feshi ve artış oranı gibi konularda değişikliğe gidildiği bilgisi yer alıyor.

KİRA SÖZLEŞMELERİ VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİLMİŞ OLACAK

Ev sahibi ve kiracılar için yeni bir zorunluluk geldi. Yeni kanun, doğrultusunda kira sözleşmeleri e-devlet sistemi üzerinden yapılacağı bilgisi verildi. Bu durumda da kiracı ile ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinin bir nüshası 15 gün içerisinde elektronik sisteminde yer alan kira sözleşmesi bilgi sistemine kaydedileceği açıklandı. Söz konusu sistemin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafı oluşturulan bir sistem olacağı bilgisi verilirken, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan bu sistem dahilinde sisteme kayıt yapılan kira sözleşmeleri vergi dairesine bildirilmiş olacağı açıklandı.

Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmelerinin e-devlet sistemi üzerinden kayıt altına alınması için 2 tarafın da e devlet şifresi ya da mobil imzası olması gerekmektedir. Kiracı ile ev sahibi tarafından sisteme girilen “kira sözleşmesi” ile ilgili bilgiler elektronik olarak imzaladıktan sonra geçerli olacaktır.